Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prelomová vakcína proti osýpkam chráni najviac ohrozených

Prelomová vakcína proti osýpkam chráni najviac ohrozených
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Osýpky sú na vzostupe, čo možno pripísať antivakcinačnému hnutiu a zhoršenému očkovaniu proti iným chorobám počas pandémie COVID-19. Teraz výskumníci identifikovali nový spôsob boja proti jednému z najnákazlivejších vírusov, ktorý ponúka ochranu tým, ktorí sú najviac ohrození.

Celosvetovo sa počet prípadov osýpok v roku 2023 zvýšil o 79 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Prečo? Jediný dôvod, prečo prípady osýpok stúpajú, je to, že v populácii klesá zaočkovanosť, čo ohrozuje kolektívnu imunitu. Aj keď to možno čiastočne pripísať aj narušeniu očkovania spôsobenému pandémiou COVID-19. Skutočnosť je taká, že pandémia len prehĺbila pokles, ktorý už bol zaznamenaný kvôli antivakcinačnému hnutiu.

Teraz tím výskumníkov vedený Kolumbijskou univerzitou a Inštitútom imunológie v La Jolla identifikoval nový spôsob riešenia globálneho oživenia osýpok. Ich metóda sa nespolieha na použitie živého vírusu a môže chrániť tých, ktorí sú obzvlášť vystavení riziku nákazy chorobou a jej prenosu.

„Dezinformácie o vakcínach viedli k nedostatočnej vakcinácii v mnohých oblastiach sveta,“ povedal Matteo Porotto, profesor vírusovej molekulárnej patogenézy na Kolumbijskej univerzite a spoluzodpovedný autor štúdie. „S rastúcim počtom imunokompromitovaných ľudí, ktorí nemôžu byť očkovaní živým vírusom, majú osýpky viac príležitostí na šírenie.“

Americké Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb, tvrdí, že v prípade jedného z najnákazlivejších vírusov na svete, ak má jeden človek osýpky, nakazí sa až deväť z 10 ľudí v okolí, ak nie sú chránení. Najlepšou ochranou je vakcína proti osýpkam, mumpsu a ružienke, ktorá poskytuje dlhotrvajúcu ochranu. Jedna dávka vakcíny je asi 93 % účinná pri prevencii osýpok. Dve dávky sú približne na 97 % účinné.

Osýpky tiež nie sú neškodné vyrážky a horúčky, ktoré síce za pár dní vymiznú, ale môžu spôsobiť vážne a život ohrozujúce komplikácie, vrátane slepoty, zápalu pľúc a zápalu mozgu. Ohrozené sú najmä neočkované malé deti, tehotné osoby a ľudia s oslabeným imunitným systémom. Imunokompromitovaní ľudia však nemôžu užívať súčasnú vakcínu, ktorá obsahuje živú, oslabenú verziu vírusu osýpok, pretože by mohli skončiť s osýpkami. Sú tak v nezávidenia hodnej situácii: oslabená imunita zvyšuje riziko chytenia osýpok, ale nemôžu dostať vakcínu kvôli oslabenému imunitnému systému.

Na vyriešenie tohto problému a väčšieho problému opätovného vzplanutia výskytu osýpok sa výskumníci zamerali na alternatívy použitia živého vírusu. Vírus osýpok sa spolieha na dva typy proteínov, ktoré nesie na svojej membráne: hemaglutinín, ktorý mu pomáha pripojiť sa k bunke, a fúzny proteín, ktorý spôsobuje, že sa spája s bunkou a spôsobuje infekciu. Zatiaľ čo súčasná vakcína spôsobuje, že telo vytvára najmä protilátky proti hemaglutinínu, výskumníci sa zamerali na inú dôležitú vírusovú podjednotku, čím vytvorili protilátku, ktorá sa zamerala na fúzny proteín a zabránila mu zlúčiť sa s bunkovou membránou.

Počas svojej štúdie vedci skúmali spôsoby liečby často osýpkami spôsobenej smrteľnej komplikácie encefalitídy alebo zápalu mozgu. Všimli si, že tento stav charakterizovali mutované formy vírusu osýpok s modifikovanými fúznymi proteínmi. Pomocou kryo-elektrónovej mikroskopie (kryo-EM) vedci získali sériu snímok ich protilátky interagujúcej s vírusom.

„Zistili sme, že naša protilátka viaže predfúzny stav proteínu, ale úplne nebráni tomu, aby proteín fungoval,“ povedal Porotto.

Keď sa protilátka pripojila k proteínu, proteín sa transformoval do prechodného stavu a začal fúzovať vírus s bunkovou membránou. Proces však nebol dokončený, čo znamená, že sa zabránilo infekcii. Vedci tvrdia, že tento prechodný mechanizmus účinku robí protilátku vysoko účinnou a jej lepšie pochopenie otvára cestu pre nové vakcíny a antivírusové lieky. Keďže podjednotkové (obsahujúce očistené časti patogénu) vakcíny teda neobsahujú celý vírus, sú bezpečné pre ľudí s oslabenou imunitou.

Vedci teraz testujú účinnosť a bezpečnosť nového súboru stabilizovaných fúznych proteínov proti osýpkam ako podjednotkovej vakcíny pre ľudí s oslabenou imunitou a ľudí, ktorí boli očkovaní, ale ktorých imunita sa oslabila. Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Science.