Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vizuálna komunikácia pomáha pri vyšetreniach v rámci telemedicíny

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
8. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je lepšie raz vidieť ako 100x počuť. Svoje vedia o tom aj lekári, najmä v súvislosti s pacientmi. V rámci telemedicíny by v tomto smere mohla pomôcť aj technológia vizuálnej komunikácie z dielne spoločnosti CISCO. Zdravotní pracovníci tak dokážu aj na diaľku komunikovať s pacientom a rozobrať s ním napríklad analýzu röntgenového snímku, prípadne iný vizuálny výsledok diagnostiky. Zároveň sa však takto dokáže stretnúť navzájom aj skupina lekárov a prekonzultuje prípady v rámci digitálneho konzília.

Potom ako CISCO prinieslo na trh platformu WEBEX, začali sa objavovať rôzne scenáre jej využitia. Firemné video konferencie, výučba v školách, ale aj zaujímavý nástroj telemedicíny.

„Cisco technológia v zdravotníctve dokáže pomáhať napríklad so spájaním lekárov a svojich pacientov tak, aby efektívne dokázali komunikovať, aby sa dokázali spájať na ľubovoľných miestach a aby dokázali reagovať na prípadne nejaké závažné stavy alebo incidenty, ktoré môžu vzniknúť,“ hovorí Milan Rášo, systémový inžinier, Cisco Systems Slovakia.

Cloudová platforma prichádza buď priamo v hardvérovom zariadení od výrobcu, alebo je možné ju využívať aj cez aplikáciu v mobilnom telefóne. Dokáže pritom vytvoriť aj riešenie pre virtuálne lekárske konzílium, s možnosťou prezentácie zdieľaného multimediálneho obsahu.

„Okrem samotného obrazu tých lekárov dokážu diskutovať aj napríklad nejaké röntgenové snímky alebo iné výsledky tých samotných pacientov. V rámci platformy WEBEX dokážeme pracovať s ruchom okolitého prostredia, to znamená, že potláčame tento ruch, tak aby vlastne nevytváral rušivé prostredie. Čo sa týka samotnej práce s obrazom, dokážeme napríklad sledovať pohyb toho daného rečníka tak, aby vyzeral, že je vždycky priamo pred tou kamerou.“

Aj súčasťou tejto technológie sa už stala umelá inteligencia, cez digitálnych asistentov na rozpoznávanie reči.

„Dokážeme robiť napríklad priamo zápis z daného mítingu, respektíve nejaký sumár z toho mítingu,“ uzatvára Milan Rášo, systémový inžinier, Cisco Systems Slovakia.

Vývojári nezabudli ani na ochranu spojenia a prezentovaných údajov, a tak platforma používa šifrovanú komunikáciu. Výhodou je aj to, že obsahuje unikátny komunikačný protokol, ktorý zabezpečí dostatočnú kvalitu obrazu aj pri slabom pripojení na internet.