Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelé baktérie produkujúce amoniak by mohli nahradiť hnojivá

Umelé baktérie produkujúce amoniak by mohli nahradiť hnojivá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Amoniak sa bežne používa v komerčných hnojivách pre plodiny, ktoré zase môžu znečistiť vodné toky, keď sa vyplavujú z polí. Nový výskum však naznačuje, že umelo vytvorené baktérie by jedného dňa mohli nahradiť takéto hnojivá.

Výskumníci z Washingtonskej štátnej univerzity prostredníctvom genetického inžinierstva vytvorili nové kmene baktérie žijúcej v pôde s názvom Azotobacter vinelandii. Aj keď už bolo známe, že baktérie premieňajú okolitý plynný dusík na amoniak, nové kmene sú schopné dôsledne produkovať a vylučovať amoniak v oveľa vyšších koncentráciách, bez ohľadu na podmienky prostredia.

Počas laboratórnych testov, keď sa modifikované baktérie A. vinelandii pridali do pôdy, v ktorej rástli plodiny ryže, sa pozorovalo, že plodiny prijímajú amoniak produkovaný baktériami. Tím teraz pracuje na vývoji ďalších typov A. vinelandii, ktoré produkujú amoniak v rôznych množstvách. Špecifické kmene by sa potom mohli dať použiť na špecifické druhy plodín na základe požiadaviek rastlín na amoniak.

Týmto spôsobom by sa zabezpečilo, že rastliny spotrebujú všetok amoniak, takže žiadny prebytok nezostane v pôde, aby sa dostal do blízkych vodných tokov. Okrem toho by poľnohospodári neplatili za používanie hnojiva, ktoré bolo navyše a ani nebolo potrebné. Výskumníci tvrdia, že použitie týchto biologických hnojív v poľnohospodárstve by mohlo znížiť znečistenie, poskytnúť udržateľné spôsoby riadenia cyklu dusíka v pôde, znížiť výrobné náklady a zvýšiť zisk poľnohospodárov či zlepšiť udržateľnú produkciu potravín zlepšením úrodnosti pôdy.

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v magazíne Applied and Environmental Microbiology.