Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MINI vstupuje do elektrickej éry s novým hybridným automobilom

MINI vstupuje do elektrickej éry s novým hybridným automobilom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prémiová britská značka automobilov MINI sa s oznámením nového hybridného vozidla MINI Plug-In zapojila do segmentu hybridných vozidiel s elektrickým pohonom. Hoci vozidlo ešte nie je dostupné priamo pre spotrebiteľov, automobilka BMW odhaľuje, ako v novom MINI bude elektromotor spolupracovať so spaľovacím motorom.

Hybridné automobily sú medzi spotrebiteľmi čoraz viac populárnejšie, pretože v sebe kombinujú to najlepšie z technológií elektrických a spaľovacích pohonných systémov. Vodiči môžu jazdiť po meste na elektrinu, čím prispejú k zníženiu lokálnych emisií CO2, a počas jazdy na vonkajších komunikáciách, najmä na diaľnici, môžu využiť dojazd benzínového motoru. Batéria a elektromotor navyše ponúka výhody vyššieho krátkodobého výkonu v porovnaní so spaľovacím motorom.

Automobilka BMW Group predstavila nový prírastok do rodiny prémiových automobilov MINI a to svoj vôbec prvý model vozidla s hybridným pohonom

Hybridný pohonný systéme pre automobil MINI bude veľmi podobný, aké používajú hybridy BMW. To znamená, že vodič bude mať k dispozícii celý rad pohonných režimov. V predvolenom režime si vozidlo automaticky zvolí systém pohonu, a bude prepínať medzi namontovanom elektromotore na zadných kolesách a spaľovacom motore, ktorý poháňa predné kolesá automobilu.

Nový hybridný automobil MINI v sebe spája to najlepšie z kombinácie elektrického a spaľovacieho pohonu

Režim Save Battery prepne MINI čisto na pohon s vnútorným spaľovaním, čím sa môže odložiť nabitie batérie na neskôr, zatiaľ čo režim Max eDrive umožní vozidlu jazdiť čisto za použitia elektrickej energie, ale obmedzí maximálnu rýchlosť vozidla na 80 km / h. Hybridné MINI sa pritom vo vnútri príliš nelíši od svojich benzínových alebo naftových súrodencov. Jedinou podstatnou zmenou je pridanie informácie o stave batérie na displeji otáčkomera. V exteriéri sa hybridné MINI prezradí zase len klapkou, ktorá ukrýva elektrickú zásuvku pre nabíjanie.

Hybridné MINI sa od svojich súrodencov odlišuje v podstate len klapkou s ukrytou elektrickou zásuvkou

Výrobca zatiaľ neprezradil, kedy bude hybridný automobil MINI dostupný na trhu a hoci kolovali zvesti, že bude toto vozidlo predstavené na autosalóne v Paríži, nestalo sa tak. Možno sa automobilka rozhodne pre oficiálne vydanie využiť nadchádzajúce Vianoce.