Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sedadlo snímajúce tlak by mohlo v budúcnosti odhaliť opitých vodičov

Sedadlo snímajúce tlak by mohlo v budúcnosti odhaliť opitých vodičov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už sú vyvíjané systémy, ktoré využívajú kamery integrované vo vozidle na detekciu opitých vodičov, tím japonských vedcov tvrdí, že takáto technológia nie je vždy spoľahlivá. Prichádzajú preto s alternatívou, ktorá má podobu autosedadla, ktoré je schopné rozpoznať opitého vodiča.

Kamerové systémy zvyčajne fungujú jedným z dvoch spôsobov. Vonkajšie kamery smerujúce dopredu v niektorých prípadoch detegujú pohyby auta, ako je prechádzanie medzi jazdnými pruhmi tam a späť alebo náhle korekčné manévre. V iných systémoch zasa interiérové kamery sledujú na tvári vodiča veci, ako je zatváranie viečok alebo klesajúce pohyby hlavy.

Podľa výskumníkov z japonského Národného inštitútu pre pokročilú priemyselnú vedu a technológiu majú oba spôsoby potenciálne nevýhody. Vedci uvádzajú, že vonkajšie kamery by mohli byť zakryté časticami, ako je blato, zatiaľ čo vnútorné kamery nemusia fungovať v tmavých podmienkach. Ako spoľahlivejšiu alternatívu tím vyvinul sedadlové snímače na detekciu tlaku, ktoré by mohli monitorovať pohyby tela vodiča.

Jeden z týchto senzorov, ktorý bol umiestnený na operadle stoličky v laboratóriu, dokázal rozpoznať tlkot srdca testovaného subjektu a rýchlosť dýchania. Tieto faktory sa výrazne menia, keď je vodič ospalý. Dva ďalšie senzory umiestnené v sedacej časti dokázali rozpoznať, kedy sa dobrovoľník nakláňa doľava alebo doprava. Takéto pohyby môžu opäť naznačovať, že vodič začína driemať.

Laboratórne testovacie nastavenie, v ktorom boli senzory integrované do stoličky.

Tlakové senzory sú vyrobené z piezoelektrických materiálov, ktoré pri mechanickom namáhaní produkujú elektrický prúd. Bežne takéto látky nevydržia vysoké teploty a sú potrebné aj elektrické zariadenia používané v automobiloch.

Výskumníci riešili tento problém vložením koaxiálneho kábla na detekciu elektrického prúdu do prehnutého listu špeciálneho piezoelektrického materiálu. Tento materiál pozostával z polyimidového plastového substrátu s vrstvou oxidu zinočnatého nanesenou na jednej strane a zo striebornej pasty vytlačenej sieťotlačou na oboch stranách. Výsledný tepelne odolný senzor nebol nepriaznivo ovplyvnený teplotami až 121 stupňov Celzia..

V pláne je integrácia tejto technológie do skutočného autosedadla a jej testovanie na cestách. Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Applied Electronic Materials.