Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé vozidlo bez vodiča s povolením na prevádzku na verejných cestách v Európe

Prvé vozidlo bez vodiča s povolením na prevádzku na verejných cestách v Európe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzska startup spoločnosť EasyMile testovala a vyvíjala svoje vozidlo bez vodiča na rôznych miestach po celom svete a teraz pridala ďalší úspešný zárez. Jej autonómne vozidlo sa stalo prvým vozidlom, ktoré má povolenie na prevádzku bez ľudského vodiča na verejných cestách vo Francúzsku.

Od prvého objavenia sa v roku 2015 sa autonómne vozidlo EZ10 spoločnosti EasyMile, ktoré je navrhnuté pre kyvadlovú dopravu, testuje vo viac ako 30 krajinách po celom svete. Mnohé vozidlá nemajú na palube človeka, ale sú pod dohľadom vzdialeného operátora. Spoločnosť pritom pracuje na umiestnení svojho vozidla ako autonómneho dopravného riešenia pre súkromné areály, továrne, letiská a plánované komunity.

Najnovšia verzia vozidla EZ10 má kapacitu 15 osôb, s čalúnenými sedadlami a bezpečnostnými pásmi, pričom spoločnosť EasyMile nedávno pridala aj automatizovanú rampu a kotviace body pre invalidné vozíky pre telesne postihnutých cestujúcich. Nedávno tiež inovovala sadu senzorov a spojila sa s nemeckým startupom Sono Motors, s cieľom integrovať solárne články a rozšíriť dojazd vozidla.

EasyMile testuje svoju kyvadlovú dopravu bez vodiča aj v lekárskom kampuse Oncopole v Toulouse vo Francúzsku.

EasyMile testuje svoju kyvadlovú dopravu bez vodiča aj v lekárskom kampuse Oncopole v Toulouse vo Francúzsku. Vozidlo EZ10 premáva medzi hlavným vchodom a parkoviskom vzdialeným 600 metrov na zmiešanej dopravnej trase, o ktorú sa delia bicykle, chodci, autá a autobusy. Po preukázaní bezpečnosti a spoľahlivosti služby sa spoločnosť EasyMile stala prvou v Európe, ktorá získala autorizáciu na 4. úroveň autonómie na verejných cestách, ktorú udeľuje francúzska vláda.

Ide o vysokú úroveň automatizácie, ktorá umožňuje vozidlu fungovať bez človeka na palube. Vďaka schváleniu sa celkový počet nasadení autonómnych vozidiel 4. úrovne spoločnosti EasyMile po celom svete zvýšil na sedem. Schválenie uvoľnilo cestu k tomu, aby tieto autonómne vozidlá mohli začať jazdiť na verejných komunikáciách vo Francúzsku v septembri 2022.

Po preukázaní bezpečnosti a spoľahlivosti služby sa spoločnosť EasyMile stala prvou v Európe, ktorá získala autorizáciu na 4. úroveň autonómie na verejných cestách, ktorú udeľuje francúzska vláda.