Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Palubná kamera iQ sa pripája do cloudu a využíva umelú inteligenciu

Palubná kamera iQ sa pripája do cloudu a využíva umelú inteligenciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nextbase počas CES 2022 oznámila svoju sériu inteligentných palubných kamier iQ novej generácie. Nové modely iQ pritom zvyšujú bezpečnosť a ochranu pridaním pripojenia 4G LTE. No môžu tiež pomôcť predchádzať nehodám vďaka vyvíjanému balíku pokročilej asistenčnej technológie pre vodiča, ktorá je poháňaná umelou inteligenciou.

Nextbase iQ je dvojkamerový systém inteligentnej palubnej kamery a bude dostupný v troch rôznych verziách, v závislosti od rozlíšenia prednej kamerovej jednotky. V kryte tejto jednotky sú pritom integrované dve kamery. Jedna je nasmerovaná dopredu a sníma v rozlíšení 1080p, 1440p alebo 4K, zatiaľ čo druhá kamera monitoruje kabínu v rozlíšení 1080p alebo 1440p. K dispozícii je tiež voliteľná tretia kamera pripojená na diaľku káblom, ktorá smeruje na zadné okno a sníma v rozlíšení 1440p.

Kompaktná palubná kamera iQ je navrhnutá tak, aby bola diskrétna a nerušila, takže nemá žiadny displej. Namiesto toho budú používatelia interagovať so zariadením pomocou hlasových príkazov, ktoré im umožnia zaznamenávať klipy alebo aktivovať nový režim Witness Mode, ktorý upozorní vybrané núdzové kontakty a aktivuje streamovanie videa v reálnom čase do cloudu počas „zraniteľných situácií na ceste“, ako môže byť napríklad rozčúlený druhý vodič.

Séria inteligentných kamier do auta Nextbase iQ.

Režim Witness Mode je poháňaný vstavaným 4G LTE a Wi-Fi pripojením. Toto vždy zapnuté dátové pripojenie tiež poskytuje aj SOS odpoveď v núdzi. Ak sa zistí náraz a vodič je neschopný alebo nereaguje, inteligentná palubná kamera môže odoslať presné informácie o polohe vozidla priamo záchranárom, spolu s voliteľnými zdravotnými informáciami, ako je krvná skupina vodiča.

4G LTE pripojenie tiež umožňuje režim Valet, ak vozidlo prekročí určitú rýchlosť alebo náhle opustí hranice svojej polohy. Režim Live View zasa umožní používateľom sa prihlásiť na živý videostream z ich auta, keď je zaparkované, prostredníctvom novej aplikácie Nextbase iQ a dokonca vysielať svoj hlas do auta pomocou vstavaného reproduktora. Používatelia môžu tiež dostávať upozornenia, keď ich do ich zaparkovaného auta niekto narazí, alebo ak palubná umelá inteligencia zaznamená prípadných narušiteľov, ktorí sa pozerajú do ich auta alebo sa okolo neho potulujú.

Predná palubná kamera IQ (vľavo) a voliteľná zadná kamera (vpravo).

Umelá inteligencia umožňuje kamere rozpoznávať zvieratá, chodcov, cyklistov a vozidlá pomocou priestorového vnímania a porozumieť tak svetu okolo. Napríklad v prípade nárazu dokáže funkcia Roadwatch AI zistiť rýchlosť vozidiel a chodcov s presnosťou 4 km / h a potom použiť tieto údaje na zostavenie analýzy incidentu.

Umelá inteligencia poháňa aj funkcie podpory vodiča Vehicle Aware, ktoré pridávajú zvukové upozornenia pri vybočení z jazdného pruhu alebo upozornenia na čelnú kolíziu, ako aj funkciu sledovania bdelosti vodiča Driver Aware. Spoločnosť Nextbase hovorí, že séria palubných kamier iQ sa dá tiež bezdrôtovo aktualizovať.

Séria inteligentných kamier do auta Nextbase iQ by mala byť k dispozícii od jesene 2022. Informácie o cenách zatiaľ neboli zverejnené.

Séria inteligentných kamier do auta Nextbase iQ sa pripája do cloudu a využíva umelú inteligenciu.