Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálne posilnené koraly sa množia na degradovaných častiach útesu

Špeciálne posilnené koraly sa množia na degradovaných častiach útesu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak majú koraly prežiť na dnešných ekologicky zaťažených útesoch, musia byť mimoriadne odolné. Vedci preto vyvinuli špeciálny posilnený koral, o ktorom sa nedávno zistilo, že sa úspešne rozmnožuje na Veľkej koralovej bariére.

Koraly sa rozmnožujú uvoľňovaním vajíčok a spermií (spoločne známych ako poter) do vody. Z vajíčok, ktoré sa oplodnia spermiami, sa stanú voľne plávajúce larvy, z ktorých niektoré nakoniec priľnú na povrchy na morskom dne a vyrastú do polypov. Tieto polypy následne produkujú ďalšie spojené polypy, ktoré sa formujú do koralov.

Žiaľ, faktory narušeného životného prostredia, ako sú stúpajúce teploty oceánov, stresujú larvy aj zrelé koraly, čo vedie k ničivým udalostiam bielenia koralov. Práve preto bol navrhnutý proces známy ako Coral IVF (koralová in vitro fertilizácia). Táto technika, ktorú vyvinuli vedci z univerzity Southern Cross a z austrálskej nadácie Great Barrier Reef Foundation, začína tým, že potápači zbierajú prebytočné potery zo zdravých útesov. Väčšina z týchto vajíčok a spermií by pravdepodobne skončila unášaná prúdmi a nikdy by sa nestali koralmi.

Jeden z nových koralov, ktorý sa pripravuje na trenie, ukazuje ružové vajíčka a balíčky spermií.

Tento poter je potom umiestnený v plávajúcich škôlkach, kde produkuje larvy. Tie v týchto škôlkach sprevádza druh riasy známej ako zooxanthellae. Larvy koralov už tieto riasy prijímajú prirodzene. Ide o symbiotický vzťah, keďže riasy postupne poskytujú koralom potravu, ktorá je výsledkom fotosyntézy, zatiaľ čo koraly poskytujú riasam úkryt a živiny.

Pri bielení koralov spôsobuje príliš vysoká teplota vody, že riasy produkujú chemikálie nazývané ako reaktívne formy kyslíka, ktoré koraly stresujú. Koraly na to reagujú vypudením rias, čím sa zbavia zdroja potravy. To znamená, že zooxanthelly používané v procese Coral IVF boli vypestované v laboratóriu tak, aby mali vyššiu tepelnú toleranciu ako normálne, čím sa znížili šance na ich vypudenie. Navyše sa do lariev dostanú oveľa skôr, ako by sa to stalo v prírode, čo larvám pomáha získať viac energie, rýchlejšie rásť, a teda lepšie prežiť.

Vedci navštívili jedno z miest s koralmi posilnenými procesom Coral IVF na časti útesu neďaleko austrálskeho ostrova Heron.

V roku 2016 boli niektoré z lariev Coral IVF posilnené riasami manuálne zavedené do degradovaných oblastí Veľkej koralovej bariéry. Teraz sa zistilo, že na 22 z týchto lokalít z lariev vyrástli dospelé koraly „veľkosti tanierov“. Nielenže prežili udalosť bielenia koralov, ale tie väčšie teraz produkujú vlastné vajíčka a spermie. Tím dúfa, že by tak časom mohli pomôcť s obnovou útesu.