Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei uvádza rivala k Androidu, aj s novými tabletmi a hodinkami

Huawei uvádza rivala k Androidu, aj s novými tabletmi a hodinkami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odkedy boli smartfóny spoločnosti Huawei a ďalšie jej zariadenia vyradené americkými spoločnosťami v rámci obchodnej vojny, nedokázali spustiť plnohodnotnú verziu operačného systému Android spolu s aplikáciami z obchodu Google Play. Teraz spoločnosť Huawei uviedla vlastného konkurenta HarmonyOS, spolu s dvomi novými zariadeniami.

Technicky vzaté, v skutočnosti ide o operačný systém HarmonyOS 2, pretože softvér sa predtým používal na domácich inteligentných zariadeniach. Teraz však HarmonyOS prichádza aj do spotrebiteľských zariadení pre globálny trh. Pri tejto príležitosti boli odhalené aj aktualizované modely tabletov MatePad a inteligentné hodinky Huawei Watch 3.

Operačný systém HarmonyOS je veľmi podobný Androidu. Spoločnosť Huawei pritom nekomentovala správy, že zdieľa množstvo kódu s odizolovanou, otvorenou verziou Androidu bez Google, ktorú musela používať na posledných svojich zariadeniach, ako je smartfón Huawei P40.

Používatelia budú mať stále problémy so získaním požadovaných aplikácií v novom operačnom systéme HarmonyOS. Spoločnosť Huawei má teraz svoj vlastný obchod s aplikáciami, chýba mu však veľa najbežnejších a najpopulárnejších aplikácií, ktoré sa dajú získať pre systém Android.

Aktualizovaný tablet Huawei MatePad.

Aj keď HarmonyOS v súčasnosti vyzerá a funguje veľmi podobne ako základný operačný systém Android, dáva spoločnosti Huawei základ na budovanie a postupné zrušenie vzťahov so so softvérom, ktorý spoločnosť Google vo veľkej miere ovláda. V pláne je, aby sa operačný systém HarmonyOS dostal k čoraz väčšiemu počtu zariadení a dokonca prilákal ďalších výrobcov.

Čo sa týka hardvéru, nové tablety Huawei MatePad sa dodávajú v troch veľkostiach a prinášajú si tri rôzne procesory. K dispozícii je 10,95-palcový MatePad s procesorom Qualcomm Snapdragon 865, 10,8-palcový MatePad Pro s procesorom Qualcomm Snapdragon 870 a až 12,6- palcový MatePad Pro s vlastným procesorom Kirin 9000E od spoločnosti Huawei.

Aktualizovaný 12,6-palcový model využíva technológiu OLED displeja, no má však obnovovaciu frekvenciu 60 Hz. Menšie modely sa uspokoja s LCD displejom, ale s obnovovacou frekvenciou 120 Hz pre plynulejšie zobrazenie obsahu. Všetky tri tablety majú rozlíšenie 2 560 x 1 440 pixelov a sú dodávané s doplnkovými klávesnicami a Stylus perami. Vo všetkých troch modeloch je podporované káblové aj bezdrôtové nabíjanie.

Aktualizovaný tablet Huawei MatePad.

Cena štandardného 10,95-palcového tabletu MatePad začína na 399 EUR v konfigurácii s 6 GB RAM a 128 GB úložiskom. 12,6-palcový MatePad Pro sa predáva za 799 EUR s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom, zatiaľ čo pre 10,8-palcový model Pro nebola zatiaľ cena oznámená.

K dispozícii sú tiež úplne nové inteligentné hodinky Huawei Watch 3 s operačným systémom HarmonyOS. Toto nositeľné zariadenie je vybavené 1,43-palcovým OLED displejom, ktorý pracuje s obnovovacou frekvenciou 60 Hz. K dispozícii sú všetky bežné funkcie sledovania kondície a zdravia, vrátane podpory stovky režimov cvičenia. Zahrnuté je tiež monitorovanie srdcovej frekvencie, SpO2 a sledovanie kvality spánku.

Inteligentné hodinky Huawei Watch 3.

Spoločnosť Huawei sľubuje minimálne trojdňovú výdrž batérie a k dispozícii bude možnosť pripojenia do 4G siete, ak chce používateľ nechať svoj telefón doma. K dispozícii je aj model Pro, ktorý je vyrobený z prvotriednejších materiálov a má tiež presnejšie GPS.

Pre inteligentné hodinky boli momentálne odhalené len britské ceny. Štandardný model sa predáva za 349,99 libier (asi 407 EUR) a model Pro je dostupný za 499,99 libier (približne 581 EUR). Všetky spomenuté zariadenia sa začnú predávať na vybraných trhoch neskôr v tomto mesiaci.

Inteligentné hodinky Huawei Watch 3.