Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Onak Bato: Kompaktnejšie a dostupnejšie skladacie kanoe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Belgická startup spoločnosť Onak predstavila už v roku 2016 zaujímavé skladacie kanoe na štýl origami. Teraz sa výrobca vracia s podstatne menším a lacnejším skladacím modelom s názvom Bato.

Plavidlá z dielne spoločnosti Onak sú skutočne dosť podobné origami kajakom, ktorých priekopníkom je americký výrobca Oru. Uvedenie modelu Bato dokonca reflektuje nedávne uvedenie kajaku Lake od Oru, ktorý je zatiaľ najmenším a najlacnejším člnom tejto spoločnosti.

Kompaktné skladacie kanoe Onak Bato.

Hoci Bato vyzerá ako miniatúrne kanoe pre jednu osobu, je navrhnuté tak, aby sa na ňom dalo pádlovať pomocou kajakárskeho pádla s dvoma lopatkami. Jeho telo tvorí jeden vopred zložený plát trojvrstvového vlnitého polypropylénu s názvom OnaCore. Táto fólia odolná voči UV žiareniu sa skladá na plocho na účely skladovania a prepravy. Keď je čas vyraziť na vodu, dá sa údajne zložiť do tvaru lode približne za päť minút.

Kompaktné skladacie kanoe Onak Bato.

V tejto konfigurácii ju držia integrované nylonové popruhy a pracky spolu so súpravou štyroch bočných zábradlí a hrázd z hliníkových tyčí. Pádlujúci používateľ sedí na sedadle s nafukovacím vankúšom, ktoré je pripevnené k trupu pomocou suchého zipsu. Spoločnosť Onak tvrdí, že do tohto skladacieho člna sa zmestí aj malé dieťa alebo domáce zviera.

Kompaktné skladacie kanoe Onak Bato.

Bato údajne váži 7 kilogramov a unesie záťaž až 120 kilogramov. V plochom zloženom stave má rozmery 1,2 × 0,5 × 0,12 metra. Po rozložení do tvaru sa rozmery zmenia na 2,7 m dĺžky × 0,8 m šírky × 0,5 m výšky.

V prípade záujmu je kompaktné skladacie kanoe Onak Bato dostupné prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarteri za cenu 476 EUR. Plánovaná maloobchodná cena je 595 EUR.