Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton Sportsmate 5 pomáha pri pohybe alebo poskytne odpor

Exoskeleton Sportsmate 5 pomáha pri pohybe alebo poskytne odpor
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti síce existuje niekoľko poháňaných exoskeletonov navrhnutých na použitie špecifickými skupinami, no existuje málo, ak vôbec nejaké, ktoré sú zameraná na širokú verejnosť. Hongkonská spoločnosť Enhanced Robotics to však chce zmeniť so svojím Sportsmate 5.

Zariadenie má formu exoskeletonu pre spodnú časť tela, ktorý sa nosí okolo pása a okolo oboch stehien. Vzduchový kapsy na vnútornej strane pása sa elektricky nafúknu, aby sa zabezpečilo pohodlné a priliehavé uchytenie. Nasadenie exoskeletonu vraj zaberie asi jednu minútu. Keď je Sportsmate 5 na svojom mieste, môže byť použitý jedným z dvoch spôsobov.

Ak chce jeho používateľ trocha motorizovanej pomoci napríklad pri pešej turistike na dlhé vzdialenosti, stlačením tlačidla vyberie režim pomoci. Senzory v exoskeletone potom detegujú používateľove pohyby pri kráčaní a okamžite reagujú spustením jedného z dvoch motorov zariadenia, aby zdvihli príslušnú nohu a posunuli ju dopredu.

Exoskeleton Enhanced Robotics Sportsmate 5.

Algoritmus založený na umelej inteligencii sa učí chôdzu používateľa, aby všetko fungovalo hladko. To znamená, že motory sa nepokúšajú pohnúť nohami, ak používateľ ešte nevykročí vpred. Nastavenie v tomto režime poskytuje krútiaci moment až 18 Nm.

Na druhej strane, ak chce používateľ pri cvičení viac trénovať, zvolí si režim odporu. Rovnaké motory, ktoré predtým poskytovali zosilnenie, budú teraz generovať odporový krútiaci moment až 10 Nm. Vďaka tomu bude nositeľ musieť pracovať tvrdšie, aby mohol pohybovať nohami. V závislosti od typu vykonávaného cvičenia si môže vybrať medzi odporom orientovaným na extenziu a flexiu.

Exoskeleton Enhanced Robotics Sportsmate 5.

Exoskeleton je vyrobený z materiálov, ako je plast vystužený uhlíkovými vláknami a zliatina leteckého hliníka, a váži len 2,5 kilogramu. Prevádzková doba je údajne približne tri hodiny na jedno nabitie v režime asistencie, s pomocou systému obnovy energie, ktorý dopĺňa 22,2 V lítiovú batériu s kapacitou 3 000 mAh.

Nový exoskeleton Enhanced Robotics Sportsmate 5 sa dá získať prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter za 899 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 1 517 dolárov. Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v máji 2022.

Exoskeleton Enhanced Robotics Sportsmate 5.