Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 309

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Možno sa to ani nezdá, ale kým človek vyčarí úsmev na tvári, musí do toho zapojiť značné množstvo svalov. No a platí to aj pre akúkoľvek grimasu v rámci našej mimiky. Už dávno sa to snažia vedci zmapovať, aby mohli vďaka lepšiemu poznaniu vytvoriť vernejšiu mimickú komunikáciu pre robotov. A myslíme si, že ďalší míľnik je zdolaný. Pozrite sa na to, čo už dokáže taká robotická hlava.

Výskumníci z Kolumbijskej univerzity navrhli robotickú hlavu s názvom Emo, ktorá reaguje na neverbálne podnety. Hlava obsahuje až 26 aktuátorov, ktoré umožňujú širokú škálu jemných výrazov tváre. Kamery s vysokým rozlíšením v oboch zreničkách umožňujú robotovi nadviazať očný kontakt, potrebný na neverbálnu komunikáciu. Systém bol pritom vyškolený, aby vedel aké motorické príkazy vyvolajú zodpovedajúce výrazy tváre. Robotická hlava tak dokáže predvídať výrazy tváre ľudí sledovaním drobných zmien. Vďaka tomu môže predpovedať ľudský úsmev asi 840 milisekúnd predtým ako sa objaví a súčasne na to odpovie jedným zo svojich vlastných úsmevov. Vedci už pracujú aj na integrácii modelu umelej inteligencie, ktorý robotickej hlave pridá i schopnosť verbálnej komunikácie. Táto technológia by mohla predstavovať veľký krok smerom k vývoju robotov s vylepšenými komunikačnými schopnosťami.

Štýlový fén vāyu Hypersonic váži len 272 gramov. Je tak údajne až o 70 percent ľahší a o 40 percent menší, v porovnaní s bežnými sušičmi vlasov, vďaka čomu sa dá aj ľahšie zbaliť na cesty. Okrem toho sa môže pochváliť vlastnou technológiou SonicDry na uvoľnenie záporných iónov počas sušenia, ktoré sa potom spoja s kladne nabitými molekulami vody vo vlhkých vlasoch. Napomáha to k rýchlejšiemu sušeniu vlasov. K dispozícii je 5 všestranných nástavcov pre vytváranie hladkých, kučeravých a objemných účesov. Funkcia studeného výboja pomôže zachovať vzhľad kučier, pomocou stlačenia tlačidla. Teplota sušenia je obmedzená na 93 stupňov Celzia, aby sa zabránilo nezvratnému poškodeniu vlasov. Pre vytváranie jedinečných účesov sa dajú nastaviť 3 úrovne ohrevu a 3 úrovne rýchlosti fúkania vzduchu. Do pamäte sa dá pritom uložiť až 9 rôznych nastavení.