Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 310

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Pre turistov nie je nič krajšie ako keď sa prechádzajú mestom, ktoré je naozaj čisté. Ale vlastne to platí pre všetkých a nielen pre turistov. No nie vždy na to majú samosprávy dostatok rúk. Nevadí. O poriadok na chodníkoch a cestách by sa totiž mohli starať špeciálne robotické „vozidielka“. Tie veru len tak neskolí únava a to ani vtedy, ak treba po poriadnej nočnej mestskej párty ešte do rána vyupratovať dočista ulice.

Elektrická mini dodávka Robosweeper S1 je autonómny zametač chodníkov na mokré a suché čistenie mestských plôch, ako sú napríklad pešie a cyklistické chodníky, chodníčky v parkoch, námestia či brehy riek. Toto vozidlo, ktoré meria 2,57 metra a má priemer otáčania len 2,7 metra, je pritom postavené na platforme autonómneho riadenia We-Ride, Tá obsahuje 360-stupňové senzory a kamery pre všestranné situačné sledovanie, spolu s detekciou mŕtveho uhla, rozpoznávaním dopravných značiek a inteligentnou detekciou a vyhýbaniu sa statickým, či pohybujúcim sa prekážkam. Plne nabitá batéria poskytne vozidlu dostatok energie pre vyčistenie plochy s rozlohou až 120 000 metrov štvorcových. S1-tka dostala do výbavy 400-litrovú nádrž na vodu a 240-litrový odpadkový kôš. Dokáže pritom automaticky vyložiť zozbieraný odpad na vyhradené zberné miesta, ako aj vrátiť sa na základňu na doplnenie vody alebo na nabitie batérie.

Stlačiteľná dóza na potraviny Flexi Jar V2 sa dá rozšíriť jednoduchým zdvihnutím a zloží sa do kompaktných rozmerov jemným zatlačením. Samotné rozšírenie pritom trvá len jednu sekundu. Telo dózy je vyrobené z flexibilného a odolného silikónu, ktorý zaistí dlhodobé používanie. Použité udržateľné materiály pritom neobsahujú škodlivé BPA častice. Vďaka odnímateľnej rukoväti môže používateľ pohodlne prenášať dózu aj počas výletov do prírody. K dispozícii je šesť veľkostí, s objemom od 380 mililitrov až do troch litrov. Vzduchotesný dizajn zaisťuje dlhšiu čerstvosť uložených potravín tým, že minimalizuje ich vystavenie vzduchu a teda aj oxidáciu. Dóza sa môže odložiť do chladničky, no dokáže odolať i vysokej teplote až 220 stupňov Celzia. Vďaka tomu je vhodná aj pre akýkoľvek horúci obsah a dá sa bez problémov vyčistiť i v umývačke riadu.