Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Makro objektív Laowa vás zoberie do mikroskopického sveta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Objektív Laowa, ktorý má tvar akejsi dlhej sondy, vyzerá čudesne, no fotografom prináša jedinečný spôsob, ako fotografovať fascinujúce snímky na mikroskopickej úrovni. Širokouhlý objektív má 24 mm ohniskovú vzdialenosť a clonu f / 14, vďaka čomu sa pozadie okolo foteného objektu stáva tiež súčasťou príbehu.

Väčšina makro objektívov má dlhé ohniskové vzdialenosti a výraznú hĺbku ostrosti. Vďaka tomu sú fotené predmety izolované a vniká bokeh efekt rozmazaného pozadia. Nový širokouhlý makro objektív Laowa si však ide svojou cestou a jeho tvorcovia ho vybavili ohniskovou vzdialenosťou 24 mm a clonou f / 14. Táto kombinácia prináša oveľa viac viditeľnejšieho a ostrejšieho pozadia. Tvorcovia to prirovnávajú k pohľadu z oka chrobáka.

Širokouhlý makro objektív Laowa má 24 mm ohniskovú vzdialenosť a clonu f / 14, vďaka čomu sa pozadie okolo foteného objektu stáva tiež súčasťou príbehu.

Objektív sa môže pochváliť minimálnou ostriacou vzdialenosťou len 2 centimetre a telo v tvare sondy má dĺžku 40 centimetrov, takže sa dá vnoriť napríklad do mraveniska a fotograf tak získa možnosť nazrieť do tohto zaujímavého sveta. No maximálne zväčšenie 2 : 1 dokáže odhaliť aj také detaily, ktoré jednoducho nie sú viditeľné ľudským okom. Navyše je objektív vodotesný, takže sa dá použiť aj na skúmanie pod vodnou hladinou. Keďže snímanie v tesných priestoroch s malou clonou spôsobuje problémy s osvetlením scény, je objektív na konci vybavený vlastným prstencovým LED svetlom.

Keďže snímanie v tesných priestoroch s malou clonou spôsobuje problémy s osvetlením scény, je objektív na konci vybavený vlastným prstencovým LED svetlom.

Makro objektív Laowa váži 474 g a môže byť dodávaný s bajonetmi podľa vášho výberu, k dispozícii je podpora Canon EF, Nikon F, Sony FE alebo kino bajonet PL, pre full-frame alebo APS-C fotoaparáty. Objektív je v súčasnosti predmetom start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 1 299 dolárov alebo za 1499 dolárov vo verzii s bajonetom PL. Vývojárom sa už podarilo vyzbierať požadovanú sumu a dodávka prvých kusov je naplánovaná od budúceho mesiaca.

Navyše je objektív vodotesný, takže sa dá použiť aj na skúmanie pod vodnou hladinou.