Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 82

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Konvertibilný notebook Dell Latitude 3190 Education je navrhnutý najmä s ohľadom na študentov a vzdelávanie. Tomu je prispôsobené aj jeho odolné telo s utesnenou klávesnicou, ktoré zvládne nárazy, prach či kvapky vody. Dotykový displej s uhlopriečkou 11,6 palca je chránený sklom Corning Gorilla Glass NBT. Zariadenie sa dá ľahko meniť z notebooku na tablet, s rozšírenými možnosťami interakcie z ľubovoľného uhla. Nechýba ani bezdrôtové pripojenie Wi-Fi a Bluetooth, no a poteší aj výdrž batérie, ktorá je udávaná na viac ako 11 hodín.

Športové hodinky Pro Trek WSD-F30 z dielne spoločnosti Casio zvládnu aj náročnejšie podmienky vo vonkajšom prostredí, no v spojení s operačným systémom Wear OS, poskytnú používateľom aj inteligentné funkcie. Okrem GPS a offline navigačných máp je k dispozícii aj niekoľko špeciálnych aplikácii vyvinutých pre outdoorové aktivity. Napriek všetkým funkciám vydržia hodinky na jedno nabitie približne tri dni v režime s farebným displejom. V čiernobielom režime je to viac ako jeden mesiac. V ňom sa okrem klasického času zobrazujú aj ďalšie informácie, ako je výškomer, kompas či barometer.

Spoločnosť Hisense sa pochválila takzvaným laserovým televízorom Hisense 100 4K UHD Smart Laser TV s obrovskou uhlopriečkou 100 palcov. Ide vlastne o princíp založený na laserovom projektore, ktorý je uložený len niekoľko centimetrov od steny a premieta obsah na vyhradenú plochu obrazovky zavesenej na stene. Vďaka tomuto riešeniu je laserový televízor schopný zobraziť obsah v rozlíšení 4K vo veľmi vysokom jase až 2 500 nitov. K zážitku zo sledovania prispieva i obrazová technológia HDR10. Laserový televízor disponuje aj softvérovým rozhraním, ktoré poznáme z bežných Smart televízorov.

Vychutnať si film na veľkej premietacej ploche sa vďaka moderným technológiám dá už aj s prenosným projektorom. Dôkazom toho je aj mini projektor Nebula Capsule od spoločnosti Anker. Ten je v tvare a rozmeroch podobným plechovke od nápoja, no napriek svojej kompaktnosti dokáže na premietaciu plochu vykúzliť obraz s uhlopriečkou až 100 palcov. Konektivita je zabezpečená cez HDMI port, USB port a bezdrôtové pripojenia Bluetooth a Wi-Fi. Projektor môže poslúžiť aj ako bezdrôtový reproduktor, ktorý šíry plný 360 stupňový zvuk zo spárovaného smartfónu.

Reproduktory Acustom majú okolo svojho 120 mm meniča osadený vymeniteľný kryt, ktorý je vyrobený 3D tlačou.

Systém dvoch reproduktorov Acustom je navrhnutý tak, aby poskytol kvalitný prenos zvuku po celej miestnosti, bez ohľadu na miesto a uhol, z ktorého sa počúva hudba. Postará sa o to konštrukcia reproduktora v podobe zrezanej gule. Keďže chcú reproduktory Acustom vyzerať prirodzene v každom interiéri, majú vymeniteľný kopulovitý kryt okolo meniča. Ten je vyrobený z ocele a pripája sa pomocou magnetu. Na výber sú kryty v rôznych farbách a grafike alebo s povrchovými materiálovými úpravami, ako je betón, hrdzavá oceľ alebo koža. Používateľ si môže dať vyrobiť aj kryt s vlastným motívom.

Množstvo domácich výrobníkov sódy sa predbieha v dizajne, no väčšina z nich nezakryje fakt, že sú vyrobené z plastu. Vývojári z Aarke však navrhli vlastný výrobník sódy, ktorý chce do tohto segmentu vniesť kúsok elegancie. Je totiž kompletne vytvorený z ušľachtilej ocele a môže tak štýlovo doplniť modernú kuchyňu. Stroj je precízne navrhnutý nielen z pohľadu dizajnu, ale aj konštrukcie. Môže sa pochváliť systémom, ktorý pozostáva z troch nezávislých bezpečnostných ventilov a jednoduchým ovládaním prostredníctvom páky s automatickým uvoľňovaním tlaku vo fľaši.

Zariadenie Sonic Soak je navrhnuté tak, aby fungovalo ako taká miniatúrna prenosná práčka. Oblečenie pritom čistí prostredníctvom zvuku. Zariadenie sa ponorí do vody v umývadle alebo vo vani a začne vydávať vysokofrekvenčné zvukové vlny, ktoré vytvárajú malé tlakové bubliny. Tie narážajú na predmety, ktoré sa umyjú, a odstránia sa z nich nečistoty, olej či baktérie. Valec z nehrdzavejúcej ocele vydáva až 50 000 ultrazvukových vibrácií za sekundu a dá sa použiť napríklad aj na čistenie šperkov, zubných kefiek, príboru, vecí pre deti, či dokonca na čistenie ovocia.