Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 16

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Britskí vývojári zo spoločnosti Kokoon navrhli slúchadlá do uší NightBuds, ktoré by mali nositeľovi zaistiť rýchlejšie zaspávanie a pokojný spánok. Slúchadlá majú hrúbku len 5,4 milimetra a sú navrhnuté tak, aby čo najmenej vytŕčali z uší, takže by nemali tlačiť, ani keď používateľ spí s hlavou na boku. Slúchadlá využívajú fotopletysmografové snímače, ktoré cez infračervené svetlo merajú srdcovú frekvenciu používateľa. Vďaka tomu môže systém sledovať spánok v priebehu času a sprievodná aplikácia tak poskytne rôzne tipy, ktoré sú prispôsobené danému používateľovi. K dispozícii je množstvo rôznych zvukových nahrávok na upokojenie mysle a lepšie udržanie v spánku. Technológia dynamického maskovania ruchov zatiaľ pomáha blokovať chrápanie partnera či iné vonkajšie zvuky.

Konverzná súprava Elevate pridá elektrický pohon na bežný horský bicykel a to dokonca bez nutnosti výmeny kolesa. Motor s výkon až 750 wattov sa montuje nad zadnú kotúčovú brzdu, zatiaľ čo brzdový rotor pre tento systém nahradí existujúci rotor a valcová batéria sa umiestni do nosiča na fľašku. Jazdec ovláda elektrický pohon pomocou diaľkového ovládania, ktoré je na riadidlách bicykla. Súprava umožní dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 45 km / h a dojazd na jedno nabitie batérie je udávaný od 24 až do 48 kilometrov, v závislosti od náročnosti terénu. Ak si chce používateľ zajazdiť bez elektrického pohonu, stačí aby dal dolu batériu a vytiahol motor z úchytov na brzde jednoduchým stlačením dvoch rýchloupínacích páčok.

Automobilka Mercedes-Benz pridala k rodine elektromobilov EQ aj vlastnú skladaciu elektrickú kolobežku, s ktorou tak bude i posledný úsek dochádzania úplne ekologický. Životnosť tejto e-kolobežky by pritom mala byť viac ako 5 000 najazdených kilometrov. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 20 kilometrov za hodinu, zatiaľ čo batéria poskytne dojazd okolo 25 kilometrov na jedno nabitie. E-kolobežka je vybavená predným a zadným svetlom a jazdí na 200 milimetrových gumených pneumatikách.