Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 92

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Nákladný elektrický bicykel Packa Genie je schopný prepraviť náklad do hmotnosti až 90 kilogramov, no nie je oveľa dlhší ako bežný bicykel. Modulárny nákladný systém, ktorý má montážne body na prednej a zadnej časti bicykla, pozostáva z platforiem, regálov, košov či sedačiek pre deti. Umožní tak vytvárať množstvo rôznych kombinácií úložných priestorov. Motor v náboji predného kolesa má výkon až 750 W a uľahčí jazdcom prepravu ťažkého nákladu aj pri stúpaní do strmších kopcov. K dispozícii sú rôzne úrovne elektrickej asistencie šliapania do pedálov a je tu dokonca aj možnosť elektrickej jazdy bez nutnosti šliapania do pedálov. Energia pochádza z dvojice 614 Wh batérií, ktoré sú umiestnené na zadnej strane pod sedlovkou a spolu umožnia dosiahnuť maximálny dojazd do vzdialenosti až 128 kilometrov na jedno nabitie.

Pod názvom Tetra Mk4 predstavili japonskí vývojári zaujímavý osobný elektrický lietajúci stroj, s vertikálnym vzletom a pristátím. Tento prototyp poháňa až 32 rotorov rozložených na tenkých a dlhých krídlach, pred a za malou kabínou, spolu s jedným výtlačným rotorom, umiestneným vzadu na trupe. Rám je vyrobený najmä z hliníka a karoséria z ľahkého polyméru vystuženého uhlíkovými vláknami. V produkčnej verzii by mal stroj prepravovať pilota s váhou až 91 kilogramov cestovnou rýchlosťou 160 km za hodinu. Veľká, 13,5 kWh batéria, s hmotnosťou až 488 kilogramov, by mala pritom poskytnúť dolet do vzdialenosti 160 kilometrov na jedno nabitie.

Drezina je malé koľajové vozidlo, ktoré je zvyčajne poháňané mechanicky, kývaním páky ľudskými rukami. Tento pohon sa stal inšpiráciou aj pre rovnomennú kolobežku z dielne bulharských vývojárov. Tá sa pritom pohybuje kývaním nôh na zakrivenej doske. Stredná časť tejto dosky je pripevnená k rámu kolobežky pomocou čapu a jej predná časť je spojená s reťazovým mechanizmom. Keď jazdec stojí na doske a kýva ňou nohami tak, aby sa pohyboval predný koniec dosky hore a dole, reťaz roztáča predné kolesá. Dá sa pritom jazdiť buď s jednou nohou na prednej strane dosky a jednou nohou na zadnej strane, alebo umiestnením oboch chodidiel do stredu a doska sa potom kolíše pohybom členkov. Na kolobežke Drezina sa môžu prevážať aj dve deti súčasne, jedno dieťa s oboma nohami vpredu na doske a druhé vzadu.