Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skladacia obrazovka, ktorá sa zmestí do batohu, poslúži aj ako samostatný projektor

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2016 uviedla spoločnosť Arovia prenosné zobrazovacie riešenie v podobe skladacej obrazovky s názvom SPUD, ktorú bolo možné sklopiť a zabaliť, aby sa uľahčila preprava medzi jej použitiami. Výrobca teraz predstavil nový model Splay, ktorý prináša jasnejšie a kompaktnejšie sledovanie, pričom pribudol aj šikovný režim projektora.

SPUD, čo znamená „spontánny vyskakovací displej“, v zásade umožňoval používateľovi nosiť 24-palcový monitor s rozlíšením 720p v batohu a potom ho zložiť a v prípade potreby použiť ako druhý displej na prácu, či na pozeranie filmov alebo hranie hier v tábore či u kamaráta. Nový model Splay funguje približne rovnako, no jeho projekčná jednotka bola aktualizovaná tak, aby poskytovala jasnejší obraz s vyšším rozlíšením a celé zariadenie by malo byť aj kompaktnejšie a ľahšie ako jeho predchodca.

Skladacia obrazovka Arovia Splay.

Skladacia obrazovka by sa dala pritom prirovnať k malému prevrátenému dáždniku, ktorý ma vpredu natiahnuté projekčné plátno. V zloženom stave sa dá uložiť do tvrdého puzdra a prenášať v batohu, pričom celá jednotka váži 1,1 kilogramu. Zatlačením posúvača na zadnej strane sa kapota a obrazovka roztiahnu, aby sa vpredu vytvoril tvar podobný monitoru CRT, s projekčnou jednotkou vzadu.

Skladacia obrazovka Arovia Splay.

Po rozložení má obrazovka uhlopriečku 24 palcov a obsah je na túto plochu premietaný v rozlíšení Full HD. Projekčná jednotka má vstavané ovládacie prvky na manuálne nastavenie zaostrenia, doladenie jasu a zvýšenie či zníženie hlasitosti vstavaných dvoch reproduktorov. Nachádza sa tu aj tlačidlo na prepínanie jednotky medzi projektorom a režimom obrazovky, pretože túto projekčnú jednotku je možné odpojiť od obrazovky, aby mohla samostatne premietať obsah na väčšej ploche s uhlopriečkou až 80 palcov (2,03 metra). K dispozícii je aj automatická korekcia lichobežníka, ktorá prispieva k flexibilite umiestnenia projekčnej jednotky.

Projekčná jednotka s integrovanými reproduktormi.

K dispozícii je tiež vstup HDMI na pripojenie notebooku na prácu, smartfónu na sledovanie videa alebo hernej konzoly na hranie hier. USB port umožňuje použitie skladacej obrazovky ako powerbanky pre nabíjanie smartfónov alebo napájanie bezdrôtového adaptéra, ako je Chromecast alebo Apple TV. Integrovaná batéria má pritom výdrž štyri hodiny používania na jedno nabitie. Prostredníctvom USB-C portu na zadnej strane je možné zariadenie pripojiť k sieťovej zásuvke na dobíjanie batérie alebo na dlhšie používanie.

Skladacia obrazovka Arovia Splay.

Rovnako ako v prípade predchádzajúceho modelu SPUD, aj v prípade modelu Splay sa spoločnosť Arovia rozhodla získať finančné prostriedky na rozbehnutie výroby prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter, kde budú odhalené podrobnejšie špecifikácie a harmonogram výroby. Cena by sa mala začínať od 699 dolárov, čo je značná úspora oproti plánovanej maloobchodnej cene 1 299 dolárov.