Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne plavidlo Saildrone bude sledovať hurikány v Karibiku

Autonómne plavidlo Saildrone bude sledovať hurikány v Karibiku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre vedecké účely sa zvyknú sledovať nepriaznivé poveternostné podmienky. A najnovšia technológia malej flotily bezpilotných vodných dronov sa chystá v tomto smere pomáhať pri sledovaní v oblastiach častého výskytu hurikánov.

Už v roku 2018 využila austrálska výskumná agentúra CSIRO trio 7 metrov dlhých senzormi nabitých autonómnych plavidiel Explorer na preskúmanie oblastí Južného oceánu. Začiatkom tohto roka bol do flotily pridaný oveľa väčší súrodenec s názvom Saildrone Surveyor. Ide o vodný dron s dĺžkou 22 metrov, ktorý má za úlohu zmapovať dno oceánu.

Oba modely vodných dronov Saildron sú poháňané vetrom a energia potrebná na napájanie palubnej elektroniky pochádza zo solárnych panelov. Môžu pracovať s diaľkovým ovládaním alebo autonómne po vopred naprogramovaných bodoch trasy, pričom môžu zostať na misii po dobu až 12 mesiacov. Spoločnosť ponúka plavidlá ako riešenia MAAS (Mission-as-a-Service – Misia ako služba) alebo DAAS (Data-as-a-Service – Dáta ako služba) a už zmapovali viac ako 500 000 námorných míľ v Arktíde, Antarktíde, Tichomorí, Atlantiku a pobrežných oblastiach.

Autonómny vodný dron Saildrone pre monitorovanie hurikánov.

Táto posledná iterácia bude odoslaná na prieskumnú misiu do Atlantiku počas sezóny hurikánov. No namiesto toho, aby sa tieto vodné drony pokúsili zhromaždiť údaje z diaľky, pätica strojov Saildron zamieri priamo do oblastí s hurikánovým počasím, kde pravdepodobne narazia na vetry s rýchlosťou viac ako 110 km / h a vlny s výškou nad 3 metre, aby v reálnom čase zostavili presnejšie predikčné modely.

Členovia malej flotily Saildrone Explorers boli vybavení odolnými „hurikánovými krídlami“ s veľkosťou 5 metrov, aby ich udržali v prevádzke, keď smerujú do samého srdca hurikánov. Tento výskum nasleduje po piatich mesiacoch testovania a ladenia počas zimných búrok v severnom Pacifiku.

Počíta sa s tým, že okrem vážnej hrozby pre bezpečnosť ľudí môžu hurikány v pobrežných oblastiach spôsobiť značné škody na majetku. Výskumníci dúfajú, že táto miesia „prenasledovateľov hurikánov“ pomôže zlepšiť predpovede.

Autonómny vodný dron Saildrone pre monitorovanie hurikánov.

Údaje ako je teplota vzduchu, relatívna vlhkosť vzduchu, biometrický tlak, rýchlosť a smer vetra, teplota a slanosť vody, teplota povrchu oceánu, ako aj výška a perióda vĺn sa budú v reálnom čase prenášať vedcom z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) pre Tichomorské morské environmentálne laboratórium (PMEL) a Atlantické oceánografické a meteorologické laboratórium. Údaje budú tiež sprístupnené ľuďom v Národnej meteorologickej službe, Národnej environmentálnej satelitnej, dátovej a informačnej službe USA a ďalších.

Päť vodných dronov Saildron vyštartuje z amerických Panenských ostrovov v auguste tohto roku a potom budú umiestnené v oblastiach, ktoré v minulosti zaznamenali veľké množstvo búrok. Vedci majú v úmysle navigovať tieto plavidlá do množstva hurikánov a misia bude zhromažďovať údaje počas celej sezóny hurikánov v tropickom Atlantiku počas roka 2021. Očakáva sa, že táto misia vytvorí základ pre nasadenie ešte väčších flotíl autonómnych vodných dronov v budúcnosti.