Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vylepšený hudobný nástroj do dlane prináša zvuky na dosah ruky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Artiphon už v roku 2019 predstavila inteligentný hudobný nástroj do dlane Orba, ktorý bol opisovaný ako prenosný syntetizátor, looper a MIDI ovládač v jednom. Teraz vývojári prichádzajú s jeho druhou generáciou, ktorá sa môže pochváliť niekoľkými vylepšeniami.

Hudobný nástroj do dlane Orba 2 má rovnaké rozmery ako pôvodný model z roku 2019, teda má priemer 8 centimetrov a výšku 5 centimetrov. Je vybavený podobne vyzerajúcim rozložením ôsmich kapacitných snímacích plôch na hornej strane, navyše má zabudovaný akcelerometer a gyroskop na podporu gest rukou.

Medzi nové funkcie patrí nový zvukový engine s podporou zvukových samplov, nové zvuky bicích/basových nástrojov/akordov/ladov a viac vstavanej pamäte pre 3-5 minútové skladby.

Spoločnosť Artiphon uvádza, že horný povrch pripomínajúci keramiku bol vylepšený pre lepší pocit, vrátane hmatovej spätnej väzby. Väčšie textové popisy medzitým uľahčujú prehľadné hranie. Nové zariadenie dokáže súčasne reagovať na deväť gest, vrátane poklepania, stlačenia, naklonenia, zatrasenia a otáčania, pričom nechýba ani podpora expresívneho hrania.

Novo prepracovaný zvukový systém obsahuje elektronické syntetizátorové zvuky, spolu so samplovanými zvukovými nahrávkami, ktoré umožňujú používateľom hrať na nástroje, ako sú klavíry a elektrické gitary, alebo pridávať vokály a vlastné zvuky.

Prostredníctvom snímacích plôch a vstavaných snímačov možno prehrávať integrované syntetizátorové zvuky, samplované nástroje alebo zvuk vytvorený používateľom.

Vďaka väčšej vnútornej pamäti môžu teraz používatelia v integrovanom looperi vrstviť zvuky bicích, basy, akordov a sóla a vytvárať skladby s dĺžkou až 128 taktov. To sa môže prejaviť v päťminútových slučkách, zatiaľ čo nová funkcia automatickej kvantizácie privedie všetky kombinované frázy do tempa s hlavným rytmom.

Zariadenie Orba 2 teraz využíva 24-bitový prevodník a 3-wattový aktívny systém reproduktorov, ako aj vylepšený slúchadlový výstup na súkromnú tvorbu hudby alebo na pripojenie k externým reproduktorom. Orba 2 spolupracuje aj s novou sprievodnou mobilnou aplikáciou, ktorá slúži na nahrávanie zvukov z okolitého sveta a ich transformáciu do predvolieb prehrávaných hudobných nástrojov. Bluetooth MIDI a USB-C umožňujú používateľom ovládať aj softvér a hardvér založený na MIDI.

Nasamplované zvuky z okolitého sveta sa môžu stať súčasťou vašej vlastnej symfónie pomocou Orba 2 a sprievodnej mobilnej aplikácie.

Spoločnosť Artiphon tentoraz nemieri na Kickstarter, aby hľadala financie na výrobu tohto nového modelu. Orba 2 je tak už v predaji za cenu 149,99 dolárov. K dispozícii je stále aj pôvodný model za cenu 99,99 dolárov.