Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný ďalekohľad AX Visio identifikuje tisíce vtákov a zvierat

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Môžete sa prehrabávať v knihách alebo hľadať na internete a pokúsiť sa identifikovať zvláštneho vtáka, ktorý navštívil vaše záhradné kŕmidlo, alebo môžete využiť silu aplikácie Merlin Bird ID. Výrobca športovej optiky Swarovski Optik teraz zabudoval inteligentnú aplikáciu Merlin priamo do špičkových ďalekohľadov, ktoré identifikujú vtáky a iné živočíchy stlačením tlačidla.

Po piatich rokoch výskumu a vývoja sa v inteligentnom ďalekohľade AX Visio 10x32 spája „vysoko presná analógová optika“ s neurónovou procesorovou jednotkou, ktorá poháňa systém rozpoznávania objektov, ako aj so zabudovaným 13-megapixelovým fotoaparátom.

Inteligentný ďalekohľad AX Visio.

Používateľ posunie ovládač hore na ďalekohľade na ikonu vtáka alebo voľne žijúceho živočícha, manuálne zaostrí cieľového tvora pomocou krúžku na mostíku a potom vyberie cieľ pomocou tlačidiel vpravo. Systém následne vyhľadá údaje v databáze Merlin Bird ID alebo Mammal ID pre identifikáciu viac ako 9 000 vtákov a iných voľne žijúcich živočíchov. Výsledok sa zobrazí na obrazovke. Ďalšie nastavenia na voliči môžu aktivovať fotoaparát, kompas alebo označiť objekty tak, aby bolo možné ďalekohľad podať priateľovi, ktorý bude potom pomocou smerových šípok navigovaný k objektu záujmu.

Inteligentný ďalekohľad AX Visio.

Ďalekohľad spolupracuje s aplikáciou Outdoor od spoločnosti Swarovski Optik cez Bluetooth, do ktorej možno ukladať obrázky a / alebo videá, či ich zdieľať s priateľmi. Zároveň zabezpečuje aktualizácie systému a potenciálne umožňuje vývojárom tretích strán prichádzať s novými digitálnymi funkciami.

Inteligentný ďalekohľad AX Visio.

Za celkový vzhľad je zodpovedný uznávaný austrálsky dizajnér Marc Newson, ktorý sa prioritne zameriava na „moderný vzhľad a intuitívne ovládanie inteligentných ďalekohľadov v kombinácii s ergonomickým dizajnom, ktorý sa pohodlne drží“.

Inteligentný ďalekohľad AX Visio, ktorý bol predstavený na veľtrhu CES, sa začne predávať od 1. februára za neuveriteľných 4 799 USD (približne 4 407 EUR).

Inteligentný ďalekohľad AX Visio.