Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá ADHD čelenka na svete lieči príznaky za 20 minút terapie denne

Prvá ADHD čelenka na svete lieči príznaky za 20 minút terapie denne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovatívna začínajúca spoločnosť chce zmeniť spôsob liečby poruchy pozornosti s hyperaktivirou (Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder – ADHD), pričom obchádza tradičnú cestu liekov a namiesto toho využíva neinvazívnu elektrickú stimuláciu mozgu pomocou čelenky, ktorá sa nosí len 20 minút denne.

Austrálska spoločnosť Neurode, ktorú založili Nathalie Gouailhardouová, neurologička, ktorej v piatich rokoch diagnostikovali ADHD, a inžinier Damian Sofrevski, získala 5,3 milióna austrálskych dolárov (3,24 milióna EUR) na uvedenie svojho zariadenia na trh a má zoznam tisícov čakateľov, ktorí chcú produkt otestovať vo fáze vývoja.

Nie je prekvapením, že o ADHD čelenku spoločnosti Neurode je taký veľký záujem. Každý, kto prešiel náročným a nákladným procesom, aby vôbec získal diagnózu, vie, že je to náročná a často dlhá cesta k súčasnej liečbe, predovšetkým k liekom a možno aj k behaviorálnej terapii, čo je samo o sebe ďalšou prekážkou.

Liečba viac ako 366 miliónov ľudí na celom svete trpiacich ADHD (a tieto štatistiky z roku 2020 sa v súčasnosti považujú za podhodnotené) je stále vo veľkej miere založená na metóde pokusov a omylov. Mnohí pritom skúšajú rôzne lieky, kým snáď nájdu ten, ktorý pomáha, a to v správnej dávke.

K tomu sa pridávajú ťažkosti spojené s obmedzeným prístupom k liekom, pričom najpopulárnejšie liečebné prostriedky - krátkodobo pôsobiace stimulanty, ako je dexamfetamín a metylfenidát (Ritalin), a stimulanty s pomalým uvoľňovaním, ako je lisdexamfetamín (Vyvanse) - sú kontrolované látky, ktorých prístup je spojený s rôznym stupňom byrokracie v závislosti od miesta bydliska. V niektorých krajinách, napríklad v Japonsku, je dexamfetamín zakázaný. V súčasnosti sú nestimulujúce možnosti obmedzené najmä na inhibítory spätného vychytávania noradrenalínu alebo alfa-2 adrenergné agonisty.

Napriek tomu mnohým miliónom ľudí lieky skutočne zmenia život, takže určite by sa nemalo prestať užívať niečo, čo funguje. A na obzore sú nové typy liekov, najmä pre dospelých s ADHD. Ale ako bolo spomenuté vyššie, mnohé obmedzenia a problémy liečby nechávajú dvere otvorené pre iné potenciálne prístupy k získaniu pomoci.

Zariadenie v podobe čelenky Neurode poskytuje ľahkú elektrickú stimuláciu prefrontálnej kôry.

Cieľom spoločnosti Neurode je uľahčiť liečbu ADHD od mnohých zložitých a rôznorodých príznakov prostredníctvom ľahkej elektrickej stimulácie dodávanej do prefrontálnej kôry (PFK), oblasti mozgu, ktorá riadi výkonné funkcie a sústredenie. Používatelia doteraz uvádzali, že počas nosenia čelenky necítia nič alebo pociťujú mierne brnenie. Na druhej strane lieky majú súbor vedľajších účinkov, ako sú poruchy spánku, zmeny krvného tlaku, zvýšená srdcová frekvencia, úzkosť a nevoľnosť, najmä v počiatočnej fáze pokus-omyl.

Tvorcovia tvrdia, že nosenie 20 minút denne pomáha stimulácii mozgu zvládať sústredenie, pamäť a kontrolu impulzov. To sú kľúčové zložky výkonných funkcií, ktoré robia každodenný život ľudí s ADHD takým náročným. Zariadenie Neurode sa navyše pripája k aplikácii na monitorovanie mozgu, ktorá v reálnom čase poskytuje údaje prostredníctvom aplikácie v smartfóne. Meria mozgovú aktivitu a sleduje zmeny PFK v priebehu času, čo by sa malo odraziť v zlepšení symptómov súvisiacich s výkonnými funkciami.

„Umožníme vám zobraziť si aktivitu vášho mozgu a pochopiť, ako súvisí s vašou ADHD, magnetickou rezonanciou vo vašom vrecku,“ vysvetlili zakladatelia spoločnosti Neurode.

Cieľom 20-minútovej dennej liečby je zlepšiť výkonné funkcie ADHD.

Gouailhardouová sa k vytvoreniu Neurode inšpirovala po vlastných skúsenostiach s liekmi, keď každý z nich predstavoval viac problémov ako pomoci. Súčasťou čelenky a aplikácie je aj asistentka s umelou inteligenciou menom Rae, ktorá má používateľom predovšetkým pomôcť znížiť preťaženie - niečo, čo môže viesť k všetkému od emocionálnej dysregulácie až po paralýzu úloh a rizikové mechanizmy zvládania - a vytvoriť používateľsky prívetivé, personalizované zoznamy úloh. U dospelých s ADHD problémy s výkonnými funkciami spôsobujú chaos pri začínaní alebo dokončovaní úloh, dodržiavaní správnych návykov, zapamätávaní si stretnutí a termínov a zlej správe času. To, čo môže byť vnímané ako lenivosť alebo roztržitosť, je v skutočnosti spôsobené slabou reguláciou neurotransmiterov dopamínu a noradrenalínu v PFK, na ktoré sa Neurode zameriava.

Je to v podstate zariadenie na zobrazovanie mozgu na osobné použitie a svetelné senzory umožňujú nositeľom monitorovať zmeny v ich mozgovej aktivite, čo poskytuje prehľad o zlepšení v kľúčovej oblasti a jej vplyve na symptómy.

V budúcnosti sa zakladatelia spoločnosti chcú zamerať nielen na liečbu ADHD, ale aj na vývoj zariadení, ktoré by monitorovali pokles kognitívnych funkcií a zvládali depresiu. Hoci zatiaľ nie je k dispozícii veľa podrobností o tom, koľko bude zariadenie stáť, ani rozsiahle klinické štúdie o jeho účinnosti v porovnaní s liekmi a / alebo terapiou, zvedavci sa už teraz môžu prihlásiť na beta testovanie čelenky, no zatiaľ len z USA.