Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aurora s raketovým pohonom môže vykonať neobmedzene rýchly let

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Suborbitálne vesmírne lietadlo Mk-II Aurora sa minulý rok vznieslo do vzduchu na svoj prvý let s raketovým motorom. Spoločnosť Dawn Aerospace teraz dostala oficiálne povolenie od novozélandského úradu pre civilné letectvo na skúšobné lety s neobmedzenou rýchlosťou vo veľkých výškach.

„Týmto sa pre Mk-II otvára ďalší významný míľnik vo výkone, a to nadzvukový let,“ povedal Stefan Powell, generálny riaditeľ novozélandskej spoločnosti Dawn Aerospace. „Podľa našich najlepších vedomostí by to bolo prvé súkromne financované bezpilotné lietadlo, ktoré by prekonalo zvukovú bariéru.“

Lietadlo Mk-II v skutočnosti uskutočnilo svoje prvé skúšobné lety už v roku 2021, keď Úrad pre civilné letectvo udelil spoločnosti Dawn povolenie na prevádzku mimo bežných letísk s cieľom posúdiť konštrukciu a avioniku. Technický demonštrátor však nevystrelil do vzduchu s raketovým pohonom, ale bol vybavený náhradnými prúdovými motormi. V tom čase dosahoval rýchlosť približne 315 km / h vo výške 1 829 metrov.

Suborbitálne vesmírne lietadlo Mk-II Aurora s raketovým pohonom získalo povolenie na testovacie lety neobmedzenou rýchlosťou vo výške do 24 385 metrov.

Spoločnosť Dawn Aerospace od roku 2021 uskutočnila viac ako 50 letových testov s použitím prúdových a raketových motorov a najnovšia certifikácia takpovediac odstraňuje tréningové kolieska, aby odblokovala neobmedzenú rýchlosť vo výške až do 24 385 metrov. Tým sa Mk-II dostane za hranicu viditeľnosti „bez potreby obmedzeného vzdušného priestoru“ a vstúpi do nadzvukových rýchlostí.

„Pri plnom výkone bude Mk-II lietať rýchlejšie a 2,5-krát vyššie ako akékoľvek predchádzajúce lietadlo, ktoré vzlietlo z pristávacej dráhy, vrátane súčasného držiteľa rekordu, lietadla SR-71 Blackbird,“ dodal Powell.

Suborbitálne vesmírne lietadlo Mk-II Aurora prešlo od skúšobných letov v roku 2023 "rozsiahlymi vylepšeniami a testovaním".

Najnovšie kolo až 12 testovacích letov sa má začať tento mesiac a potrvá do septembra, pričom hlavným cieľom je údajne dosiahnuť rýchlosť Mach 1,1 vo výške 21 336 metrov. Plánuje sa aj demonštrácia opätovnej použiteľnosti prostredníctvom dvoch letov za deň.

Konečným cieľom spoločnosti je posunúť Mk-II Aurora nad Mach 3 pri preprave nákladu na ceste k vývoju bezpilotného lietadla schopného vystreliť do výšky až 100 kilometrov, a to niekoľkokrát ročne.