Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drobné hviezdy preniknú cez povrch kože pre ľahšie podanie liečiv

Drobné hviezdy preniknú cez povrch kože pre ľahšie podanie liečiv
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci lokálne aplikované lieky pomáhajú zmierniť rôzne kožné ochorenia, boli by ešte účinnejšie, keby mohli lepšie preniknúť cez povrch kože. Novo vyvinuté nanokeramické „hviezdičky“ by mohli jedného dňa pomôcť tým, že do kože urobia malé otvory.

Keď sa lieky aplikujú na pokožku vo forme krému, molekuly lieku sú často dostatočne veľké, takže majú problém prejsť cez vonkajšiu vrstvu kože, nazývanú ako epidermis. V dôsledku toho sa pod povrch kože dostane len relatívne malá dávka. Jednou z možných alternatív je použitie takzvaných mikronáplastí. Tie zvyčajne pozostávajú z malého štvorca materiálu, na ktorého spodnej strane sa nachádza sústava drobných ostrých ihličiek.

Tieto ihličky sú vyrobené z biologicky kompatibilných látok, ako je hodváb, sú naplnené liekom a bezbolestne prepichnú epidermis, keď sa náplasť pritlačí na kožu. Potom sa rozpustia a neškodne uvoľnia liek do medzibunkovej tekutiny medzi kožnými bunkami.

Pokiaľ však ide o liečbu kožných ochorení, mikroihličkové náplasti majú v porovnaní s krémami niekoľko nevýhod. Po prvé, nie sú vhodné na ošetrenie veľkých plôch kože. Na druhej strane sa ťažko aplikujú na zákutia alebo iné miesta, ktoré nie sú hladké a otvorené.

Každá nanokeramická hviezda má priemer iba 0,8 mm.

Tu prichádzajú na rad nové nanokeramické hviezdičky. Vyvíjajú ich Michael Stuer, Patrick Hoffmann a kolegovia zo švajčiarskeho výskumného inštitútu Empa v spolupráci s Aldena Therapeutics v rámci projektu StarCURE.

Každá trojrozmerná trojramenná hviezda má priemer len 0,8 mm a v súčasnosti je vyrobená z keramického materiálu oxidu hlinitého (takzvanej aluminy). Na vytvorenie každej z nich sa pôvodne použil proces laserového spekania, hoci vedci odvtedy vyrobili formy na odlievanie polymérov, ktoré by umožnili lacnú výrobu veľkého množstva hviezd v komerčnom meradle.

Polymérové formy umožňujú komerčnú výrobu veľkého množstva hviezdičiek.

Dávky malých štruktúr sa pridávajú do gélu spolu s liekmi. Táto technológia je obzvlášť vhodná pre lieky obsahujúce molekuly siRNA (malá interferujúca RNA). Keď sa gél natrie na pokožku, hviezdičky s ostrými koncami sa kotúľajú po epiderme a robia do nej nepatrné otvory. Hoci sa tieto „mikrorany“ rýchlo uzavrú, zostávajú otvorené dostatočne dlho na to, aby sa cez ne dostali lieky. Zvyšný gél sa jednoducho zotrie niekoľko sekúnd po aplikácii.

Keďže otvory nedosahujú až k nervovým zakončeniam, použitie nanokeramických hviezdičiek je údajne bezbolestné. Stuer ho opisuje ako pocit ako pri peelingu kože. V skutočnosti naznačuje, že táto technológia by sa mohla využívať aj ako alternatíva k bolestivým podkožným ihlám na intravenózne podávanie liekov.

Vedci teraz skúmajú metódy, ako dosiahnuť, aby boli hviezdičky biologicky odbúrateľné.