Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Textilné vlákna uvoľnia lieky presne tam, kde ich telo potrebuje

Textilné vlákna uvoľnia lieky presne tam, kde ich telo potrebuje
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švajčiarski vedci vyvinuli textilné vlákna, ktoré možno naplniť takmer akýmkoľvek liekom a potom použiť na dávkovanie tohto lieku presne tam, kde je to potrebné v tele. Vlákna môžu byť použité v stehoch alebo obväzoch, alebo dokonca len implantované samostatne.

Jeden z problémov pri perorálnom alebo injekčnom užívaní liekov spočíva v tom, že liek sa dostane do krvného obehu. To znamená, že je potrebná relatívne vysoká dávka, aby sa zabezpečilo, že dostatočné množstvo liečiva dosiahne svoj cieľ. A čím vyššia je dávka, tým je pravdepodobnejšie, že liek spôsobí nežiaduce vedľajšie účinky, najmä keď sa dostane do častí tela, kde to ani nie je potrebné.

S týmito nevýhodami na pamäti sa výskumníčka Edith Perretová a jej kolegovia zo švajčiarskeho inštitútu Empa rozhodli vyvinúť novú a vylepšenú metódu cieleného podávania liekov. Výsledkom sú takzvané „vlákna s tekutým jadom“ (Liquid-Core Fibers - LiCoFs) naplnené liečivom.

Vlákna s tekutým jadrom boli pôvodne testované s úžitkovým zaťažením sodnej soli fluoresceínu (na obrázku), ktorá slúžila ako náhrada lieku.

Duté vlákna sa vyrábajú procesom známym ako zvlákňovanie z taveniny a sú zložené z biologicky kompatibilného, biologicky degradovateľného polyméru nazývaného ako polykaprolaktón, ktorý sa už používa v iných medicínskych aplikáciách. Ako už naznačuje „tekuté jadro“ v názve, vlákna sa plnia liečivami, ktoré sú v tekutej forme. Môžu to byť antibiotiká, lieky proti bolesti, protizápalové lieky alebo dokonca inzulín.

Ak liek nie je citlivý na teplo, môže sa pridať do vlákna počas procesu zvlákňovania taveniny. Na druhej strane, ak liek nemôže byť vystavený teplu, vlákno môže byť spriadané s dočasným zástupným materiálom v jeho jadre. Liečivo sa potom vymení za tento materiál v nasledujúcom procese.

Pohľad na zväzok LiCoFs, tieto vlákna sú pre testovacie účely naplnené glycerolom (červená).

Pokiaľ sú molekuly liečiva dostatočne malé, po vložení do tela sa postupne rozptýlia cez porézne steny vlákna. Ak má liek väčšie molekuly, budú namiesto toho pomaly vytekať z dvoch otvorených koncov vlákna. V každom prípade môže byť rýchlosť uvoľňovania liečiva upravená zmenou hrúbky vlákna, kryštálovej štruktúry alebo iných charakteristík. Samotná vláknina sa nakoniec neškodne rozpustí.

V spolupráci s komerčným partnerom Perretová a jej tím preukázali, že LiCoFs by mohli byť ekonomicky vyrábané v priemyselnom meradle. Prvé skutočné využitie technológie bude pravdepodobne v stehoch naplnených antibiotikami, ktoré sa budú používať na vonkajšie aj vnútorné rany.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Polymer.