Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický prívesný motor ZeroJet zvyšuje pomer výkonu a hmotnosti

Elektrický prívesný motor ZeroJet zvyšuje pomer výkonu a hmotnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť ZeroJet, zrodená z vysokovýkonného sveta elektrického jetboardingu, teraz nasmerovala všetku svoju energiu do budovania výkonných elektrických pohonov lodí. Jej úplne prvý prívesný motor kombinuje pohodlie pri spúšťaní a jazde s vynikajúcim pomerom výkonu a hmotnosti, ktorý je pripravený poskytnúť malým člnom tichý, ale silný impulz.

Úplne nový prívesný motor poskytuje spoločnosti ZeroJet prítomnosť na širšom trhu a poskytuje riešenie pre staviteľov lodí aj majiteľov lodí, ktorí chcú prejsť na čisto elektrickú energiu. Spoločnosť tvrdí, že jej najnovší produkt má „najvyšší výkon a hmotnosť, aké existujú pre elektrický prívesný motor“, ale nie je to celkom tak.

Elektrický prívesný motor ZeroJet Outboard.

Prirodzeným východiskovým bodom na porovnanie bol najvýkonnejší 800 V elektrický prívesný motor, ktorým je Evoy Storm 300. Ten viac ako zdvojnásobuje pomer výkonu a hmotnosti motora ZeroJet Outboard 474 W/kg (18 kW/38 kg) s 1 023 W/kg (225-kW/220 kg). No na druhej strane Envoy Storm 300 je to až 800 V jednotka v porovnaní s 48 V motorom ZeroJet Outboard.

Prívesný motor ZeroJet Outboard však stále ponúka veľmi solídnu hustotu výkonu a hmotnosti, najmä vďaka nízkej hmotnosti 38 kg. Zázemie spoločnosti ZeroJet v ľahkom a vysoko výkonnom dizajne elektrického pohonu pre surfové dosky sa určite ukázalo ako praktický odrazový mostík.

Elektrický prívesný motor ZeroJet Outboard.

Elektrický prívesný motor ZeroJet Outboard sa spája s 5 alebo 10 kWh batériou a spoločnosť ZeroJet odhaduje maximálnu rýchlosť 37 km / h a dojazd 14 námorných míľ (26 km) pri cestovnej rýchlosti 29 km / h. Skutočný výkon bude v konečnom dôsledku závisieť od množstva faktorov, počnúc trupom lode, na ktorý je prívesný motor namontovaný.

Dobrá správa, bez ohľadu na konečnú hodnotu dojazdu plavidla, je, že vďaka dobe rýchleho nabíjania, ktorá je len jedna hodina, môžu byť jachtári späť na vode za kratší čas, než je čas potrebný na pokojný stredomorský obed.

Elektrický prívesný motor ZeroJet Outboard.

Spoločnosť ZeroJet spustila celosvetové predbežné objednávky minulý mesiac, pričom ponúka špeciálnu cenu 11 990 dolárov (okolo 11 072 euro) za prvých 300 rezervácií prívesného motora s 5-kWh batériou. To je 37% zľava z plánovanej maloobchodnej ceny 18 990 dolárov (približne 17 535 euro). Kupujúci si budú môcť vybrať z niekoľkých možností, ako lepšie prispôsobiť motor svojej lodi, vrátane riadiacich systémov kormidla a stredovej konzoly, konfigurácií krátkeho a dlhého hriadeľa a rôznych vrtúľ. Dodávky sa majú začať v roku 2025.