Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 306

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Život ľudí s telesným postihnutím od narodenia nevie pochopiť každý. Ľahko sa veru nežije ani tým, ktorých takéto niečo postihlo počas produktívneho života. Talianski vedci sa preto už dlhodobo venujú robotickým pomôckam, ktoré ľuďom pomáhajú rozpamätať sa na chôdzu, prípadne im pomáhajú sadať si a vstávať v reálnom živote. Poďte sa pozrieť ako tieto nositeľné zariadenia fungujú.

Talianski vedci navrhli exoskeleton, pre pacientov so zníženou alebo žiadnou motorikou, v dolnej časti tela. Môže im tak pomôcť opäť začať chodiť, pričom pohybuje ich nohami, prostredníctvom motorov v miestach kolenných a bedrových kĺbov. K dispozícii sú tri režimy. V režime chôdze pohybuje exoskeleton nohami používateľa a pomáha mu aj so sadaním a vstávaním. Pacient však musí stále používať barle na udržiavanie rovnováhy. Režim Retrain je určený pre tých, ktorí ešte majú určitú motorickú funkciu. Systém sa potom zapája s nastaviteľnou úrovňou motorickej asistencie a vedie pacienta v optimálnej trajektórii pohybu nôh. Posledný režim TwinCare je určený pre osoby, ktoré naplno používajú len jednu nohu. V tomto prípade exoskeleton posilňuje pohyb postihnutej nohy tak, aby zodpovedal pohybu zdravej nohy.

Elektrický podvodný skúter Lefeet P1 sa vyznačuje modulárnym dizajnom rýchleho uchytenia, vďaka čomu sa dá ľahko prispôsobiť pre rôzne vodné športy, bez potreby použitia náradia. V prvom rade sa môže použiť na potápanie či šnorchlovanie, a to tak, že ho používateľ drží za namontované rukoväte. No dá sa tiež ľahko upevniť na vzduchovú nádrž alebo osadiť na popruhy na stehná, aby mal používateľ voľné ruky. Zariadenie sa dá navyše namontovať na surf, paddleboard či kajak, ktorým tak poskytne dodatočný elektrický pohon pre lepšie zážitky aj na vodnej hladine. P1-tka sa pritom ovláda pomocou bezdrôtového diaľkového ovládania. Podvodný skúter je k dispozícii so štandardnou 100 watthodinovou batériou alebo so 160 watthodinovou XR batériou, ktorá poskytne o niečo dlhšiu výdrž. V prípade modelu s XR batériou sa používateľom odomkne ďalšia úroveň rýchlosti. A to konkrétne až 2,3 metra za sekundu.