Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 307

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Nie je rok, v ktorom by vývojári neprezentovali nejaké unikátne robotické vynálezy. Aj dnes máme jeden. Ide o robota, ktorý však zanevrel na bežné nohy a chôdzu. Do vienka totiž dostal na pohyb jediné koleso. A jeho ovládanie zvládol na jednotku. Už teraz sme zvedaví, čo všetko sa ešte objaví práve v súvislosti s presunom robotických strojov budúcnosti.

Tím vedcov z Illinoisskej univerzity v Urbana-Champaign navrhol prototyp malého robota, ktorý dostal primerané pomenovanie Ringbot. Robot má totiž prstencové telo s priemerom 515 milimetrov, ktoré je potiahnuté pevnou elastomérovou pneumatikou. Tento ráfik obsahuje aj dva moduly motorizovaného pohonu, s malými ozubenými kolieskami. Každý modul má navyše kĺbovú robotickú nohu, ktorá sa môže vysunúť na stranu ráfika nahor alebo nadol. Moduly automaticky upravujú vzdialenosť medzi sebou, aby sa zachovala rovnováha pri jazde rôznymi rýchlosťami. Keď je čas odbočiť doľava alebo doprava, jeden alebo druhý modul vysunie nohu smerom von, aby presunula rovnováhu robota na príslušnú stranu. Nohy môžu byť rozmiestnené aj tak, aby držali robota na mieste, či ho otočili na zemi predtým, ako sa vráti do pohybu. Zabraňujú tiež prevráteniu a dokonca môžu robota postaviť, ak skončí na jednej strane na zemi.

Elektrický bicykel Ofiito Urban Racer sa môže pochváliť rámom, vidlicou, riadidlami a sedadlom, vyrobenými z uhlíkových vlákien T800, vďaka čomu je jeho celková hmotnosť len 13,7 kilogramu. Jeho 250-wattový, odnímateľný elektromotor, ktorý má krútiaci moment 30 Nm, pritom umožní jazdcovi dosiahnuť elektronicky obmedzenú rýchlosť až 45 km / h. Dojazd na jedno nabitie integrovanej 10-ampérhodinovej batérie je udávaný na približne 150 kilometrov. Diaľkové ovládanie na riadidlách umožňuje jazdcovi prepínať medzi tromi úrovňami elektrickej asistencie šliapania do pedálov, spolu s jedným nastavením nulovej asistencie. Keď sa začne stmievať, automaticky sa rozsvieti LED svetlomet, aktivovaný svetelným senzorom, ako aj tri bočné svetlá na oboch stranách hornej trubky. Informácie o jazde a stave e-bicykla sa zobrazujú na malom LED displeji, ktorý je integrovaný v hornej rámovej trubke.