Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový implantát na podávanie liečiv dokáže zabrániť zjazveniu tkaniva

Nový implantát na podávanie liečiv dokáže zabrániť zjazveniu tkaniva
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už bolo vyvíjaných mnoho lekárskych implantátov na dávkovanie liekov, väčšina z nich má rovnakú nevýhodu. A to, že sa nakoniec sa pokryjú zjazveným tkanivom. Nový experimentálny implantát sa tomuto problému vyhýba tým, že mení tvar, keď sa tkanivo začne tvoriť.

Za normálnych okolností imunitný systém zaregistruje elektronický implantát ako cudzie teleso a reaguje tak, že ho uzavrie do zjazveného tkaniva, aby ho izoloval. Nanešťastie, toto tkanivo upcháva porty, ktoré zariadenie používa na dodávanie liekov, čím sa nakoniec stáva nepoužiteľným.

Tím vedcov z univerzity v Galway a MIT sa to rozhodol zmeniť a vyvinul prototyp implantátu na dodávanie liekov, ktorý je známy ako FibroSensing Dynamic Soft Reservoir (FSDSR). Zariadenie s mäkkým telom má vodivú poréznu vonkajšiu membránu, cez ktorú nepretržite prechádza elektrický signál. Keď sa póry tejto membrány začnú upchávať bunkami zjazveného tkaniva, signál sa zablokuje.

Integrovaná elektronika zistí túto zvýšenú elektrickú impedanciu a reaguje nafúknutím alebo vyfúknutím implantátu. Táto zmena tvaru dočasne zastaví tvorbu jazvy. Keď sa tkanivo začne opäť tvoriť, implantát jednoducho opäť zmení tvar.

Vedúci vedci prof. Garry Duffy a Dr. Rachel Beattyová s implantátom meniacim tvar, ktorý bol úspešne testovaný na potkanoch.

No na implantáte sa stále bude hromadiť určité zjazvené tkanivo, ktoré čiastočne blokuje jeho porty. Zariadenie je schopné kompenzovať to automatickým zvýšením frekvencie a / alebo sily jeho aktivácie pri podávaní lieku. To mu umožňuje v konečnom dôsledku zachovať rovnaké dávkovanie.

„Technológia, ktorú sme vyvinuli pomocou mäkkej robotiky, posúva potenciál implantovateľných zariadení, ktoré môžu byť v tele pacienta dlhší čas a poskytovať dlhodobý terapeutický účinok,“ uviedla Dr. Rachel Beattyová, spoluautorka článku o štúdii. „Tento prístup by mohol priniesť revolučné zmeny v oblasti implantovateľného podávania liekov pri rôznych chronických ochoreniach“.

Článok bol nedávno uverejnený v magazíne Science Robotics.