Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Toxický arzén a olovo sa bežne vyskytujú v tampónoch

Toxický arzén a olovo sa bežne vyskytujú v tampónoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvá štúdia na meranie koncentrácie kovov v tampónoch zistila, že viaceré značky obsahujú olovo, arzén a kadmium. Je ešte potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či prítomnosť týchto toxických kovov predstavuje zdravotné riziko.

Aby sa predišlo zdravotným rizikám, najmä vzhľadom na vysoký potenciál vaginálnej absorpcie, je nevyhnutné, aby boli identifikované všetky škodlivé chemikálie prítomné v tampónoch. Napriek ich rozšírenému používaniu a tomuto riziku absorpcie však len málo štúdií skúmalo, či tampóny obsahujú tieto druhy chemikálií ovplyvňujúcich zdravie.

Nová prvá štúdia svojho druhu výskumníkov z Kalifornskej univerzity v Berkeley, Kolumbijskej univerzity a Michiganskej štátnej univerzity testovala tampóny na prítomnosť 16-tich kovov, vrátane toxických kovov, o ktorých je známe, že predstavujú zdravotné riziko.

„Aj keď toxické kovy sú všadeprítomné a sme vystavení ich nízkym hladinám, naša štúdia jasne ukazuje, že kovy sú prítomné aj v menštruačných produktoch, a že ženy môžu byť vystavené vyššiemu riziku expozície pri používaní týchto produktov,“ povedala Kathrin Schillingová. hlavná autorka štúdie.

V období od septembra 2022 do marca 2023 výskumníci zakúpili tampónové výrobky z kamenných obchodov v USA, Veľkej Británii a EÚ a od dvoch veľkých online predajcov. Celkom to bolo 14 rôznych značiek v jedinečných kombináciách, produktového radu a savosti. Vo všeobecnosti boli vybrané produkty uvedené ako najpredávanejšie.

V 30-tich tampónoch boli testované koncentrácie 16-tich kovov: arzén, bárium, vápnik, kadmium, kobalt, chróm, meď, železo, ortuť, mangán, nikel, olovo, selén, stroncium, vanád a zinok. Koncentrácie sa porovnávali podľa niekoľkých charakteristík tampónu, vrátane oblasti nákupu, zloženia organického materiálu a typu značky.

Vedci zistili merateľné koncentrácie všetkých 16-tich hodnotených kovov, vrátane zvýšených priemerných koncentrácií toxických kovov olova, kadmia a arzénu. Nenašli podstatné koncentrácie ortuti ani chrómu. Koncentrácie sa líšili v závislosti od oblasti nákupu, organické verzus neekologické výrobky a výrobky z obchodu verzus značkové výrobky. Koncentrácie olova boli vyššie v neekologických tampónoch, zatiaľ čo arzén bol vyšší v organických.

Výskumníkov najviac znepokojovala prítomnosť olova vo všetkých testovaných tampónoch. Ako zdôrazňujú, neexistuje žiadna bezpečná úroveň expozície, pokiaľ ide o tento ťažký kov. Akékoľvek množstvo olova, ktoré sa vyplaví z tampónu a dostane sa do krvného obehu, môže mať negatívny vplyv na zdravie. Olovo sa ukladá v kostiach, nahrádza vápnik a môže tam zostať desiatky rokov. Je známe, že negatívne ovplyvňuje mozog, obličky, srdce, krv, imunitný systém a reprodukčné orgány a ovplyvňuje vývoj.

Arzén a kadmium sú tiež spojené s nepriaznivými zdravotnými následkami. Je známe, že anorganický arzén spôsobuje rakovinu a spája sa s kardiovaskulárnymi ochoreniami, dermatitídou, pľúcnymi a mozgovými ochoreniami. Kadmium sa zameriava na obličky a môže spôsobiť poškodenie obličiek, ako aj súvis s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Vedci tvrdia, že existuje niekoľko spôsobov, ako by sa kovy mohli dostať do tampónov. Jedným z nich je kontaminácia surovín ako bavlna, umelý hodváb alebo viskóza počas výroby. Ďalšou je kontaminácia kovom z vody pri výrobe. Niektoré kovy môžu byť zavedené zámerne. Niektoré z kovov, ktoré výskumníci zistili, vrátane vápnika, kobaltu, chrómu, medi, niklu a zinku, sa môžu pridať ako antimikrobiálne činidlá, na kontrolu zápachu alebo na mazanie.

„Naozaj dúfam, že výrobcovia sú povinní testovať svoje výrobky na kovy, najmä na toxické kovy,“ povedala Jenni Shearstonová, vedúca a zodpovedajúca autorka štúdie. „Bolo by vzrušujúce vidieť, ako to verejnosť požaduje, alebo žiada lepšie označovanie na tampónoch a iných menštruačných produktoch.“

Štúdia nedokázala zistiť, či zistené kovy prispeli k negatívnym účinkom na zdravie. Je potrebný ďalší výskum, aby sa otestovalo, koľko týchto kovov sa môže z tampónov vylúhovať a telo ich absorbuje.

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Environment International.