Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sklenený odpad a popol si našli cestu do lepších, zelenších tehál

Sklenený odpad a popol si našli cestu do lepších, zelenších tehál
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ukázalo sa, že tehly vyrobené čiastočne z vyradeného skla a popola z recyklovaného odpadu lepšie izolujú ako bežné tehly a zároveň vyžadujú menej energie na výrobu. A samozrejme navyše využívajú materiály, ktoré by inak skončili na skládkach.

Tehly sa zvyčajne skladajú hlavne z ílu a piesku, spolu s minerálmi, ako je vápno, horčík a oxid železa. Íl a piesok sa musia rozdrviť na menšie častice predtým, ako sa dá všetko zmiešať a potom formovať alebo lisovať do tvaru tehál. Po vysušení sa tieto tehly musia vypáliť v peci. Netreba dodávať, že kroky mletia a vypaľovania spotrebujú veľa energie. Okrem toho sa íl a piesok musia ťažiť zo zeme, čo nie je veľmi ekologický proces.

S ohľadom na tieto problémy sa vedci z austrálskej univerzity RMIT rozhodli nahradiť veľké percento ílu, ktorý je používaný v tehlách, sklom a popolom. Oba materiály dodala spoločnosť Visy, ktorá je najväčšou austrálskou recyklačnou spoločnosťou.

Časť tuhého odpadového popola použitého v štúdii.

Sklo pozostávalo z kúskov, ktoré prichádzali do recyklačných zariadení vo forme častíc s veľkosťou menšou ako 3 mm, vďaka čomu boli príliš malé na triedenie a recykláciu. Popol vznikal v zariadeniach spaľovaním nerecyklovateľných predmetov, ako sú kúsky hliníka a keramiky, spolu s určitými druhmi papiera a plastov.

Dôležité je, že ani častice skla, ani popol nevyžadovali pred použitím v experimentálnych tehlách žiadne mletie. Oba materiály pritom slúžili čiastočne ako tavidlo, ktoré znižovalo teplotu topenia oxidu kremičitého (piesku) v zmesi.

Vyladením zloženia môžu byť tehly vyrobené v rôznych farbách.

Hoci sa vyskúšalo množstvo zmiešavacích pomerov, najlepšie výsledky sa dosiahli, keď sklo nahradilo aspoň 15 % ílu a popol nahradil aspoň 20 % ílu. S touto receptúrou by sa teploty vypaľovania tehál mohli znížiť až o 20 %.

Navyše, vďaka izolačným vlastnostiam skla a popola sa odhaduje, že použitie tehál pri stavbe jednoposchodového domu by mohlo znížiť účty za energiu až o 5 %, v porovnaní s tradičnými tehlami. A čo viac, tehly spĺňajú austrálske konštrukčné normy, normy odolnosti a environmentálnej udržateľnosti.

Vedúci vedec docent Dilan Robert (tretí zľava) spolu s ďalšími členmi výskumného tímu z univerzity RMIT.

„Zameriavame sa na rozšírenie výrobného procesu, aby sme uľahčili komercializáciu našich inovatívnych tehál v spolupráci s výrobcami tehál v Melbourne,“ hovorí docent Dilan Robert, vedúci vedecký pracovník.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Construction and Building Materials.