Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybrid auta a e-bicykla Karbike vás udrží v suchu aj počas lejaku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické mikroautá majú veľký zmysel pre tichú a čistú jazdu preplneným mestským prostredím. Rovnako ako e-bicykle alebo velomobily. Francúzska startup spoločnosť spojila všetky tri možnosti prepravy do hybridnej štvorkolky s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov.

Jazdu na elektrickom bicykli môže pokaziť náhli lejak. Štvorkolesové pedálové vozidlo Karbikes je však navrhnuté tak, aby to vyriešilo spojením výhod malého auta s jednoduchosťou jazdy na bicykli po meste.

Vozidlo Karbikes bolo vo vývoji niečo vyše 2 rokov startup spoločnosťou so sídlom v Štrasburgu. Ide v podstate o čiastočne krytú elektrickú štvorkolku postavenú na kovovom podvozku, ktorý má proporcie vhodné na jazdu po cyklistických chodníkoch, ak to umožňujú miestne predpisy.

Pedálová elektrická štvorkolka Karbikes.

K dispozícii je 250-W elektromotor a kombinácia automatickej prevodovky Valeo pre jazdu s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov do maximálnej rýchlosti 25 km / h, v súlade s európskymi predpismi pre e-bicykle. Súčasťou dodávky je 1,24-kWh batéria pre dojazd na jedno nabitie do vzdialenosti približne 75 kilometrov. Propagačné video uvádza až 160 km, so 100-W strešným solárnym panelom, ktorý pomáha dopĺňať batériové články.

Pedálová elektrická štvorkolka Karbikes.

Hoci väčšina dostupných snímok zobrazuje boky vozidla otvorené vonkajším živlom, k dispozícii by mali byť aj látkové dvere so zipsom, pričom pevné uzamykateľné dvere sa pripravujú. To, spolu s hliníkovou strechou a polykarbonátovým čelným sklom, pomáha zaistiť, aby jazdec a spolucestujúci zostali v suchu počas nepriaznivého počasia.

Pedálová elektrická štvorkolka Karbikes.

Vo vnútri je lavicové sedenie vzadu, na ktoré sa údajne zmestí jeden dospelý alebo dve deti. Jazdec na sedadle s vysokým operadlom vpredu zaujme strednú polohu v polovičnom ležaní s riadidlami podobnými bicyklu, ktoré poskytujú riadenie a ovládanie brzdenia.

Uvedené špecifikácie uzatvárajú hydraulické kotúčové brzdy pre spoľahlivú brzdnú silu, štyri tlmiče na pohlcovanie nerovností terénu, spätné zrkadlá, svetlomety a brzdové zadné svetlá a smerovky. Spomína sa aj integrovaný poplašný systém spolu s klaksónom a zadným úložným priestorom až pre až 400 litrov nákladu.

Pedálová elektrická štvorkolka Karbikes.

Webová stránka startupu tiež zobrazuje verziu so strešným oknom a ďalšiu s nákladným boxom namiesto sedadla pre cestujúcich, ktorý je zameraný na doručovacie služby v centre mesta, hoci sa zdá, že tieto verzie sú stále vo vývoji.

Pedálová elektrická štvorkolka Karbikes prichádza s pomerne vysokou cenou 12 000 EUR. Dodanie sa očakáva v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Pedálová elektrická štvorkolka Karbikes.