Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Titánový nôž využíva jednoručný mechanizmus na nasadenie čepele

Titánový nôž využíva jednoručný mechanizmus na nasadenie čepele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niekedy všetko, čo naozaj potrebujete urobiť, je rezať rôzne veci. Drobný nôž Tiflex s titánovým telom je pritom navrhnutý tak, aby bol jednoduchší a ľahší ako multifunkčné náradie vybavené nožom. Navyše má šikovný mechanizmus, ktorý umožňuje nasadenie čepele len jednou rukou.

Titánový nôž Tiflex vyrába čínska spoločnosť Titaner, ktorá nedávno priniesla mini nastaviteľný kľúč TiSpanner 2.0. Tiflex je pritom vybavený hákovou chirurgickou čepeľou z nehrdzavejúcej ocele č. 12, ktorú možno vyklopiť tou istou rukou, ktorá drží nôž.

Titánový nôž Tiflex.

Tajomstvo spočíva vo vyčnievajúcej „plutve“ na základni oceľového puzdra čepele, ktorá po zložení čepele vyčnieva z vrchnej časti pieskovaného titánového tela noža. Jednoduché potiahnutie ukazovákom za plutvu spôsobí, že sa čepeľ vykývne nahor a von z tela. Súčasne sa plutva sklopí nadol, aby vyčnievala zo spodnej strany Tiflexu. Potom slúži ako ochrana prstov, ktorá pomáha zabrániť tomu, aby prsty používateľa skĺzli dopredu na hranu čepele pri vyvíjaní tlaku počas rezania.

Flexibilná príruba na boku Tiflexu, spolu s keramickými guľôčkami v otočnom bode krytu čepele vytvárajú hmatový pocit, keď čepeľ pri otvorení alebo zatvorení zapadne na miesto. Toto nastavenie tiež zvyšuje trenie, aby sa znížili šance na neúmyselné rozmiestnenie čepele.

Titánový nôž Tiflex.

Podľa spoločnosti Titaner, hákovitý tvar používateľom vymeniteľnej čepele Tiflex zvyšuje jej užitočnosť pri zložitých rezacích úlohách a pri otváraní škatúľ bez náhodného prerezania ich obsahu. To znamená, že Tiflex akceptuje aj menej zakrivené čepele č.10, 11, 12, 15 a č.23. Výmena jednej čepele za druhú údajne trvá len niekoľko sekúnd. Celé zariadenie má pritom v zatvorenom stave hrúbku 4 mm, dĺžku 55 mm a údajne váži 6,6 gramu.

Titánový nôž Tiflex je dostupný v modeloch pre pravákov alebo ľavákov prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter za príspevok v sume od 39 USD (okolo 36 EUR). Plánovaná maloobchodná cena je 65 USD (asi 60 EUR). Expedícia prvých kusov by sa mala začať v júli tohto roku.

Titánový nôž Tiflex.