Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vesta Koojack vás rýchlo ochladí, keď vám je príliš horúco

Vesta Koojack vás rýchlo ochladí, keď vám je príliš horúco
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už pracujete vonku, alebo sa len pokojne prechádzate, udržať si chlad počas horúceho letného dňa môže byť problém. Nová vesta Koojack však môže svojim nositeľom priniesť rýchle a trvalé ochladenie.

Koojack je ľahká chladiaca vesta, ktorá využíva polovodičovú technológiu na zabezpečenie chladiaceho účinku prostredníctvom vnútorných „nášiviek“ po stlačení tlačidla. Vývojári tvrdia, že zariadenie je „navrhnuté na základe termoelektrického efektu“, pri ktorom „jedna strana nášivky chladne, zatiaľ čo druhá strana uvoľňuje teplo“.

Chladiaca vesta Koojack.

Každá zo šiestich chladiacich nášiviek má vlastný ventilátor na rozptyl tepla a „so šiestimi ventilátormi, ktoré pracujú spoločne, dosahuje chladiaci systém pôsobivý rozptyl tepla, čím zabezpečuje vynikajúce chladiace účinky“. Chladenie možno pocítiť približne už za tri až päť sekúnd a súčasťou je aj palubný riadiaci systém, ktorý dokáže udržiavať teplotu na úrovni 25 stupňov Celzia, aby „zvýšil celkový komfort“. Skúma sa aj možnosť nastaviteľnej regulácie teploty.

Samotná vesta je vyrobená z priedušného polyesteru a údajne využíva „účinné teplovodivé materiály a dobre navrhnutú štruktúru na rovnomerné rozloženie chladu“. V ľavom vrecku na zips je konektor na pripojenie kábla k priloženej prenosnej batérii s kapacitou 5 000 mAh, ktorá napája chladiaci systém, a do druhého vrecka možno uložiť drobné. Batéria by mala vystačiť na približne dve hodiny chladenia na jedno nabitie.

Jeden zo šiestich chladiacich systémov pre vestu Koojack.

Zdá sa, že ventilátory dokonca obsahujú LED diódy, takže by mohli byť pomôckou pre lepšiu viditeľnosť cyklistov alebo bežcov pri slabom osvetlení. Ak to však nie je potrebné, na vrchný diel vesty sa dá obliecť oblečenie bez toho, aby to malo vplyv na výkon chladenia. Vesta sa vyrába v šiestich veľkostiach, aby vyhovovala širokej škále nositeľov. Dá sa prať v ruke alebo v práčke, pričom je potrebné najprv odpojiť vonkajšie ventilátory a zabezpečiť, aby batéria nebola vo vrecku. Samotné ventilátory možno udržiavať v čistote pomocou vlhkej handričky a mäkkej kefky.

Chladiaca vesta Koojack sa dá získať podporou prebiehajúcej startup kampane na portáli Kickstarter v sume od 129 dolárov (približne 119 euro). Plánovaná maloobchodná cena je stanovená na 229 dolárov (asi 211 euro). Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už úspešne financovanej kampane, expedícia sa podľa odhadov začne od septembra tohto roku.

Chladiaca vesta Koojack.